Опасни за децата бонбони заливат пазара

OFFNews 08 септември 2024 в 15:07 7739 4

маршмелоу

Снимка Скрийншот

Бонбони маршмелоу

Бонбоните тип „маршмелоу“, които са предпочитани от децата, могат да причинят алергии, мигрена, задушаване, тревожност, клинична депресия и дори тумори на щитовидната жлеза. Причината е в компонента "тартразин", по-известен като Е-102.

Съставката е изцяло изкуствена, няма аналог в природата, и придава яркожълт цвят на сладкарските изделия. Тартразин се влага също в сухи супи, бульони, корнфлейкс, чипсове, снаксове и дори сладолед. В комбинация с Е-142 храните добиват яркозелен нюанс, пише БГНЕС.

Тартразин се получава от въглищен катран - иначе казано - от отпадъци от различни индустрии. Основният материал, необходим за получаване на добавката, са въглищата и въглищният катран.

На гърба на опаковката е упоменато, че въпросните маршмелоу съдържат тартразин, който е разрешен за употреба в
България и това е регламентирано в Наредба 8 за изискванията към използване на добавки в храните. Според родното законодателство на наша територия може да се използва тартразин в сладкарството, но само ако е изрично упоменат в съдържанието.

Тартразинът може да причини различни алергични реакции, особено при хора, страдащи от астма. Провокира астматични пристъпи при деца. Тартразинът повишава риска от появата на рак на щитовидната жлеза, от увреждане структурата или броя на хромозомите.

Изкуствената добавка е забранена в редица страни като Финландия и Саудитска Арабия, например. Е-102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е-102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.

Тартразин е свързван още с рискове от нарушения на съня, хиперактивност при деца, алергични пристъпи при хора с астма, кожни сърбежи и лилави петна по кожата, замъглено зрение и загуба на равновесие.

Като превантивна мярка вместо опасния оцветител производителите могат да ползват органични съединения, придаващи същия приятен жълт цвят, например бета каротин.

Опасните бонбони са произведени в Бразилия през декември 2023 г., т.е. от тях очевидно има широк внос. Още през 2020 г. български медии алармират за опасната храна - точно за тези бонбони, с призива предимно родителите да четат какво купуват на децата си.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    3739

    4

    GB

    08.09 2024 в 20:39

    Калпазани, и аз си помислих точно това. Както и как (примерно) 12-годишно дете, научено да чете етикетите, се замисля какво ли е това. И си казва, "Щом е описано в етикета, трябва да е ОК."

    2012

    3

    Калпазан

    08.09 2024 в 18:22

    Юзерче, цигарите все пак са забранени за деца, и има куп предупреждения върху тях. Смяташ ли, че мамата, която купува на дечкото близалка, знае какво е тартазин и чете ли изобщо етикета?

    5837

    2

    pisnamiotmutri

    08.09 2024 в 18:16

    Яжте деца парламентът разрешава. Лидерството по рак си е някакъв успех все пак. Тиква, Сокол, Свиня и Маймуна се грижат за българите.

    438

    1

    user4eto

    08.09 2024 в 15:51

    А цигарите дето заливат пазара?

     
    X

    Ученичката на Норбеков Гузал: Как да се справим с депресията, лошите мисли и болестите (подкаст)