ООН: България се отнася нехуманно към бежанците, премиерът говори открито срещу тях

OFFNews 12 август 2016 в 15:55 7147 8

Много е вероятно отношението на България към пристигащите в страната бежанци и мигранти да нарушава международното право, обяви върховният комисар за правата на човека към ООН пред новинарския сайт за човешките права  на организацията ReliefWeb.

Зеид Раад ал Хусейн заяви, че последните две посещения на служители на ООН са разкрили "нехуманни и неприемливи" политики, които могат да поставят много мигранти в ситуация на "параграф 22", при която те не могат да придобият статут на бежанци в България, но и не могат да се върнат в родните си страни.

"Един от най-сериозните проблеми е, че почти всички влезли в България по нелегален начин са задържани по презумпция".

Дори по-лошо - те могат също да бъдат преследвани и хвърляни в затвора за година или повече - ако се опитат да напуснат страната. Напускането й е криминализирано, въпреки че това е общочовешко право, по силата на международното право, казва Хусейн.

Все пак той отбелязва и някои положителни промени, извършени от първото посещение на екипа на ООН за човешките права миналия ноември. Срокът за регистрация на бежанци вече е до 6 дена. Служителите отбелязват също, че при последната си визита в края на юли са били впечатлени от професионализма на много от работещите в различни правителствени институции, включително МВР и Софийския централен затвор. Зеид похвали и системата ни за осигуряване на настойничество на децата, включително децата мигранти.

Хусейн изрази и опасенията си дали спрямо тези хора се прилага справедлив съдебен процес и дали имат достъп до адекватна адвокатска защита. Други негови притеснения са за това, че мигрантите са "изтласквани" в съседни страни, че имат ограничени възможности да се интегрират и да живеят законно в България.

Повод за критика е и рядко наказваното насилие срещу мигранти, "особено когато то е извършвано от полиция, гранични полицаи или представители на държавни структури". Той дава за пример прекратеното производство за убийството на невъоръжен афганистанец, застрелян от граничен полицай през октомври 2015 г.

Изразява и съжалението си, че официални лица, включително българският министър-председател, и част от медиите често правят или правят публично достояние агресивни антимигрантски изявления.

Според него българското правителство не прави достатъчно, за да се бори с нарастващите нива на ксенофобия, ислямофобия и расизъм, а вместо това насърчава нетолерантността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21668

7

Руслан

12.08 2016 в 21:14

"Един от най-сериозните проблеми е, че почти всички влезли в България по нелегален начин са задържани по презумпция".

Три пъти го четох и не разбрах къде е проблема.

12830

6

Traian Savov

12.08 2016 в 20:45

То самият факт че са нелегални емигранти, говори само за себе си, че престъпват закона, тоест са престъпници, няма държава по света където можеш така да си се разходиш нелегално, още повече че не се знае колко оръжие и наркотици и нелегална стока вкарват, вие за какво мислите че заобикалят пунктовете..
нашата държава постъпва така както трябва да се постъпва, тя не лови емигранти незаконни лови престъпници, който нарушават законите на държавата.. тока че оня, от някакво измислено комитет че, може да си гледа работата...

БРАВО БОЙКО САМО ТАКА!!!!!!

13214

5

XR4

12.08 2016 в 20:05

От време на време(наистина изключително рядко , но все пак...) съм доволен от държавната машина.Случая с отношението към нелегалните емигранти е точно такъв!

15509

4

Бухльо

12.08 2016 в 18:20

"Много е вероятно...могат да бъдат преследвани...изразил опасения..." и други подобни изрази, не казващи нищо категорично. На това му се казва клевета. А за суверенното право на нарпда да защитава интересите и правата си от нашественици нещо да каже?

12311

3

Gusta Roro

12.08 2016 в 17:45

"Дори по-лошо - те могат също да бъдат преследвани и хвърляни в затвора за година или повече - ако се опитат да напуснат страната."
Интересно! Аз пък си мислех, че това го изисква ЕС, защото доколкото знам, ако т.н. бежанци бъдат хванати в друга страна членка процедурата задължава да бъдат върнати в първата страна в ЕС, в която са подали молба за закрила.


9918

2

Пешо

12.08 2016 в 16:39

"Един от най-сериозните проблеми е, че почти всички влезли в България по нелегален начин са задържани по презумпция".

?!?!?!

Що не отиде на мексикано-тексаската граница?!?

Като толкова иска, да си ги прибере всичките в задния двор и да се отнася там с тях хуманно!

12830

1

Traian Savov

12.08 2016 в 16:32

да отиде да ги обеснява тея на тея дето режат глави