Онлайн преброяването продължава до края на септември, над 1,048 млн. вече дадоха данни

В НСИ вече има и център, в който ще ви помогнат да се преброите електронно

OFFNews 16 септември 2021 в 14:31 1705 0

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември. Това съобщи след заседанието на Министерския съвет говорителят на правителството Антон Кутев.

Срокът за електронното попълване на анкетните карти на НСИ за националното преброяване, което се прави на всеки десет години, изтичаше на 17 септември.

Към 13 часа днес са се преброили електронно 1 048 624 души, съобщиха за OFFNews от института. Оттам уточниха, че само през последното денонощие въпросникът е попълнен с данните на почти 200 000 души.

Днес НСИ обяви, че открива помощен център за съдействие по въпроси на преброяването за граждани и преброители. Той ще работи всеки ден от 9.00 до 18.00 часа, включително събота и неделя. Помощният център се намира в сградата на НСИ на ул. „Панайот Волов“ № 2 в София.

На място гражданите ще могат да се преброят електронно на лаптопи и таблети, осигурени от института, като в процеса на попълване на онлайн картата ще могат да задават въпроси и да получават съдействие от експерти на НСИ. За посетителите ще бъдат осигурени маски и дезинфектанти, както и необходимото разстояние между работните места, на които ще се преброяват, уточняват от института.

„Идеята за помощния център на място се роди след анализ на въпросите, които гражданите задават по телефона и на обявените имейли“ - обясни председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Той допълни, че справките, които попълват всички експерти от колцентъра за поставени въпроси, както и дължината на някои разговори, са показателни, че в отделни случаи е необходим личен контакт.

Помощният център в НСИ, който ще оказва съдействие на място, ще допълни работата на контактния център, който и в момента отговаря на запитвания по телефона и на имейлите.
Освен на гражданите експертите ще дават разяснения и на хората, които ще работят като преброители и контрольори.

Хората от цялата страна могат да търсят съдействие на следните телефони на преброяването: *2021 или (02) 907 84 30 (от 9.00 до 21.00 часа всеки ден).

Хората, преброили се електронно, трябва да оставят своите кодове на вратата на жилището или да ги изпратят по телефона. Дори те да се преброят онлайн, кодът им трябва да бъде задължително отчетен в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови