Омбудсманът поиска да се анулират всички глоби от 31 юли заради срива в системата за е-винетки

OFFNews 02 август 2022 в 17:47 2795 0

Диана Ковачева

Снимка БТА/Владимир Шоков

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до новия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков и до председателя на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев, в която настоява да бъдат анулирани всички наложени компенсаторни такси (от 70 лева) на 31 юли, когато възникна технически проблем при закупуването на винетки от сайта на АПИ.

Миналата неделя сайтът не работи от 8:55 ч. до 13:41 ч., като по информация от медиите, от агенцията са уверили, че в този часови диапазон няма да глобяват шофьорите, пътуващи без е-винетка по републиканската пътна мрежа, пише Ковачева в препоръката.

"Смятам обаче, че е справедливо да няма наложени глоби за целия ден – 31 юли, тъй като хората, които са тръгнали на път и не са могли да платят пътната такса, не по тяхна вина, не се имали възможност да направят това и след отстраняване на техническия проблем. Те няма как да бъдат държани отговорни и да проверяват кога точно същият е отстранен", категорична е проф. Ковачева.

Омбудсманът подчертава, че не е справедливо решение спорадичната практика на АПИ, при такива случаи да се дава времеви диапазон от 4 часа след отстраняване на проблема на сайта, в който шофьорите да могат да ползват републиканската пътна мрежа, без да се налага да спират.

"Още повече, при всички случаи може би ще има и потърпевши, напуснали страната часове след отстраняване на срива в системата", допълва общественият защитник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови