Омбудсманът: Още не сме се преборили със стереотипа, че някой е твоя собственост и можеш да го наказваш

Според Диана Ковачева в Наказателния кодекс има бяло петно за случаи като при 18-годишната Дебора Михайлова

OFFNews 01 август 2023 в 09:43 1745 1

Ковачева

Снимка БГНЕС

Диана Ковачева

Наказателният кодекс има нужда от промени, защото има бяло петно в него, смята омбудсманът Диана Ковачева по повод случая с нарязаната с макетно ножче 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора. Според нея обществото още не се е преборило със стереотипи от рода на това, че някой е твоя собственост и можеш да го наказваш.

"Бялото петно се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение", обясни Ковачева пред бТВ.

Това е причината общественият защитник да внесе предложения за криминализиране на този тип деяния през новата сесия на парламента.

"Изправени сме пред пореден случай на тежко, брутално, жестоко насилие, което очевидно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег завинаги и да накаже. Абсолютно недопустимо и шокиращо", заяви Ковачева.

Според нея няма обяснение за тази "странна промяна" в правната квалификация на деянието между първа и втора инстанция.

"При всички случаи е странно защо едно лице, което е било осъждано вече два пъти за тежко насилие, на практика е било освободено при условие, че очевидно е имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление", коментира Диана Ковачева.

По думите ѝ в такива шокиращи случаи като този в Стара Загора съдът, ако реши, дори може да отиде на място и да види какво е състоянието на човек, който е пострадал.

"Законът за домашното насилие беше приет. Факт е, че има доста сериозни компромиси вътре. Партньорските връзки останаха извън хипотезата на закона. Случаи като тези в една интимна връзка продължават да не могат да бъдат наказани в хипотезата на домашното насилие", обясни омбудсманът.

Тя отново е внесла предложението си за отпадането на системния характер в Наказателния кодекс и настоява за дефиниране на насилието. Според нея има нужда и от практически стъпки и задължителна терапия за насилника.

"Задължителна терапия с насилниците, задължително обучение и за полицаите, които да реагират с разбиране към проблема. Липсва толерантност и в обществото. За съжаление, има много стереотипи, с които ние все още не сме се преборили. Например идеята, че някой е твоя собственост, че може да го наказваш с физическо и психическо насилие", посочи още Диана Ковачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

01.08 2023 в 11:38

Напълно споделям казаното от омбудсмана. Днес имаше много изявления на юристи, че закона си е окей. Но никой не казва какъв вид насилие е по 200 шамара на ден в продължение на месеци? Защото, както е описано в експертизата за момичето - нарязванията са множество леки телесни повреди, които дори и в своята съвокупност не застрашават живота. И както се оказва, садистът вероятно ще бъде осъден за заплаха за убийство. По-трудно за обезобразяване, което в НК също е само при много тежко изменение и то завинаги. За психически травми в такива случаи да не говорим. Те не се наказват според НК. Освен това ме обиди позицията на съюза на съдиите. Те като на малоумни ни обясняват надълго и нашироко колко опасно е да изказваме мнение за магистрат. Уважаеми съдии, по-добре помислете във вашата гилдия как да няма бездушие и как да се потрудите да приложите освен буквата и духа на закона.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика