Омбудсманът настоява КЕВР да публикува проверката на Топлофикация София

OFFNews 06 ноември 2020 в 15:51 1583 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, в която настоява КЕВР да публикува на сайта си резултатите от наскоро приключилата извънредна проверка на „Топлофикация София“, в която трябваше да бъдат проверени изравнителните сметки на столичани.

На 25 август омбудсманът поиска от регулатора да извърши проверка на топлофикационното дружество във връзка с възстановяването на надвзетите суми вследствие поевтиняването на природния газ със задна дата и проблемите, породени от изравнителните сметки за отоплителен сезон 2019-2020 г. Поводът беше, че в институцията на обществения защитник постъпиха стотици жалби на граждани от получените сметки.

"По информация от медии, публикувана на 05.11.2020 г., става ясно, че разпоредената от Вас извънредна проверка е приключила, като Комисията за енергийно и водно регулиране не е установила нарушения на нормативните изисквания от страна на топлофикационното дружество“, пише омбудсманът.

В препоръката си Диана Ковачева обръща внимание, че преди седмица е изтекъл и законоустановеният срок – 31 октомври 2020 г., в който КЕВР трябваше да представи в Народното събрание подробна информация за възстановените суми вследствие ретроактивното намаление на цената на природния газ.

"Към момента няма информация от страна на регулатора дали това задължение е изпълнено, което смятам за съществен пропуск", подчертава омбудсманът и в заключение настоява двата доклада - от извънредната проверка на „Топлофикация София“ ЕАД и до Народната събрание, да бъдат публикувани на сайта на КЕВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови