Омбудсманът Мая Манолова осъди Топлофикация и пред ВАС

OFFNews 06 декември 2017 в 12:03 7299 3

Върховният административен съд /ВАС/ отхвърли жалбата на „Топлофикация София“ АД и прекрати делото на омбудсмана Мая Манолова срещу дружеството.

Причината е допусната грешка в касационната жалба на „Топлофикация“. По този начин ВАС остави в сила решението на първа инстанция – Административен съд София-град, което е първото спечелено дело на обществения защитник срещу монополиста.

На 7 октомври 2016 г. общественият защитник прати писмо до мениджмънта на  дружеството с десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/.  Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. 

„Аз наистина съчувствам на юристите на „Топлофикация“ за това, което им се случи днес. Всеки може да сбърка, наистина. Не е станало нищо кой знае какво, но може би това се случи, за да покаже цялата абсурдност на ситуацията, в която се събират едни милиони от гражданите за едни юристи, които са точно като всички останали и могат да сбъркат и очевидно бъркат“, заяви омбудсманът.

Дружеството има право да обжалва постановеното определение в 7-дневен срок, считан от днес. Окончателното решение ще даде петчленен състав на ВАС, което ако се потвърди, ще остане решението на Административния съд София-град и ще задължи „Топлофикация София“ АД да даде информация на омбудсмана за начина, по който е похарчила около 15 млн. лв. през 2015 г., събрани от юрисконсултски възнаграждения.

„Въпросът продължава да е актуален, защото през 2016 г. заведените от „Топлофикация“ дела срещу столичани са около 13 500, а през 2017 г. сигурно ще стигнат 16 000. По всички тези дела продължават да се събират юрисконсултски възнаграждения. Благодарение на това, че убедих депутатите през миналата година да намалят юрисконсултските възнаграждения, вече се събират не три пъти по триста, тоест по 900 лв. на дело, а три пъти по 50 лв., тоест 150 лв. Все пак, когато става дума за 15 000 дела и по 150 лв., събрани от столичанин, който е ответник по дело срещу „Топлофикация“, това са пари, които е добре да се знаят защо се използват“, допълни Мая Манолова.

По думите на обществения защитник, дружеството е собственост на гражданите и има морален ангажимент към тях по отношение на неговото функциониране. „Топлофикация“ се е превърнала в един феодал, който се отнася към столичани като към крепостни селяни, които имат право единствено и само да плащат, но не и да знаят как се изразходват парите им“, категорична бе омбудсманът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

3

theprofet

06.12 2017 в 12:48

Топлофикация има толкова схеми, по които източват пари от абонатите, че това е капка в морето.
Това, което ви лъжат, че съседите ви крадат и затова плащате по-високи сметки е цветуща лъжа, зад която се крият много по-крупни измами.
Всеки може да си направи сметка, ако съсед краде енергия, с колко ще се покачат сметките на останалите съседи. Обикновено е под 35%.
А сега, ако можете си направете сметка, с колко ще ви се покачи сметката, ако топлофикация ви подава 50 градусова вода, вместо 60. Ще ви ориентирам - над 200%.

12633

1

trent

06.12 2017 в 12:13

Евала, приятно съм изненадан, сега ако и отговорят ще е още една победа.