Омбудсманът иска разследване за насилие при задържането на двете момчета от протестите

OFFNews 14 юли 2020 в 14:49 2919 1

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до вътрешния министър Младен Маринов, с която поиска задълбочено, безпристрастно и ефективно разследване на сигналите за неправомерно упражнена сила от полицията при задържането на Евгени Марчев и Димитър Педев на протеста в центъра на София.

„Обръщам се към Вас по повод разпространените в медиите кадри и получена жалба до институцията, от които е видно, че по време на протеста на 10 юли 2020г. в столицата спрямо граждани има съмнения за неправомерно употребена физическа сила от страна на органите на полицията. Особено обезпокоителни са публикуваните видеоматериали, на които се вижда как голям брой полицейски служители упражняват физическа сила“, пише омбудсманът.

Със заповед на Диана Ковачева от 13 юли 2020 г. (понеделник) и на база на жалбата до институцията, общественият защитник разпореди на екипа на Националния превантивен механизъм незабавна проверка в Първо РУ – СДВР и 03РУ – СДВР. (б.р. НПМ е специализирана дирекция към институцията на омбудсмана, която осъществява наблюдение в местата за задържане и лишаване от свобода).

„От особена важност е изясняването на причините двете лица да не бъдат приведени в болнични заведения още след първите прегледи, при които е констатирано сериозно влошено здравословно състояние“, подчертава омбудсманът.

В тази връзка Ковачева настоява за задълбочено разследване за неправомерна употреба на сила от страна на полицаите при задържането и на двамата граждани. И допълва, че иска да й бъде предоставена пълна, навременна и точна информация, включително всички документи, събрани в хода на проверката, както и запис от камерите за видеонаблюдение за периода на задържането на двете момчета, намиращи се съответно в 03 РУ СДВР и 01 РУ – СДВР.

Омбудсманът обръща внимание, че конституционната роля на институцията като правозащитник е „да очертае пред органите на властта конституционните и международно-правни гаранции за спазването на правата на човека, както и правозащитните стандарти, установени в практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Омбудсманът подчертава, че съгласно европейските и международните стандарти и българското законодателство е необходимо да се изследва дали е налице пропорционалност при използването на физическа сила и помощни средства от правоохранителните органи. Съгласно този принцип употребената сила следва да е строго съответстваща на постигането на законната цел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови