Омбудсманът иска по-достъпна информация за мерките в подкрепа на бизнеса

OFFNews 24 април 2020 в 18:17 1540 0

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на икономиката Емил Караниколов, в която се иска по-достъпна и ясна информация за мерките на ведомството в подкрепа на бизнеса по време на пандемията от COVID-19.

Повод за препоръката са жалби на граждани, в които сигнализират, че липсва публично достъпва информация за предвидените политики и мерки в подкрепа на бизнеса - самоосигуряващите се лица, търговците, хората със свободни професии, земеделски производители и пр.

Омбудсманът допълва, че в интерес на гражданите ще бъде да се оповестят и кои мерки за подкрепа ще се финансират чрез републиканския бюджет, кои - чрез средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове или чрез други публични средства.

Ковачева посочва, че така хората, за които се предвиждат подкрепящи мерки, ще имат предварителна информация за условията, на които те следва да отговарят, за да кандидатстват от момента, в който това стане възможно.

Към институцията са се обърнали още от Синдиката на самонаетите и неформалните работници, адвокатите към Адвокатска колегия Благоевград и други категории лица, които засегнати от кризата също очакват държавата да им помогне.

Диана Ковачева изпрати в четвъртък още една препоръка до министерството на труда и социалната политика, в която настоя потребителите на социални услуги да не заплащат такси в ситуация на извънредно положение. Причината е, че хората с увреждания се ползват само с дистанционна подкрепа, т.е. заниманията им в дневните центрове и центровете за социална рехабилитация и интеграция реално са неприсъствени.

В резултат стана ясно, че МТСП ще подготви правителствено постановление за отпадането на такси за социални услуги за хора с увреждания, докато трае извънредното положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови