Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Омбудсманът иска амнистия за глобените за сгрешени е-винетки

OFFNews 02 декември 2022 в 09:44 1339 0

Ковачева

Снимка Пресцентър на омбудсмана

Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата (ЗП) и Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които да се преустанови начисляването на такса от 70 лв. или глоба от 300 лв., ако таксата не бъде платена, за шофьори, допуснали грешка в изписването на регистрационния номер при покупката на е-винетки.

Шофьорите разбират съвсем случайно и често с голямо закъснение, че са им наложени многобройни компенсаторни такси, без да подозират, че са нарушители.

Общественият защитник предлага уведомяването за такива натрупани такси към АПИ да става в рамките на три работни дни.

През февруари Ковачева съобщи за фрапиращ случай, при който само за три месеца водач натрупва 50 нарушения и разбира за това по време на път. Сумата, която дължи, междувременно е набъбнала до 3500 лв.

Според омбудсмана подобни санкции не съответстват на извършеното нарушение, а понякога те дори могат да надвишат цената на лек автомобил. Освен това, ако водачът откаже да плати натрупаните такси, го заплашва глоба от 300 лв.

"Липсата на изрично уведомяване за дължима компенсаторна такса смятам за недопустимо. То следва да е необходим елемент от процедурата, след като законодателят е предвидил санкция, плащането на която освобождава от административнонаказателна отговорност. По този начин собственик на МПС, който е подал грешни данни, без умисъл, ще може да реагира своевременно и да отстрани грешката", е категорична Диана Ковачева в мотивите към предложението си.

Тя допълва, че съгласно действащата нормативна уредба, като условие, за да бъде направена корекция на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя на МПС, те трябва да подадат заявление за промяна, с което безспорно да се установи, че у нас не съществува друго регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер, държава на регистрация или категория. Както и че промяната в данните на е-винетката има действие от момента на извършване на корекцията и има срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!