Олена Шопова от ''Мати Украйна'': Около 4000 бежанци са започнали работа

Около 30% от хотелите, в които досега имаше бежанци, ще продължат да им дават подслон

OFFNews 23 май 2022 в 11:10 2712 0

Олена Шопова

Снимка Facebook/Olena Shopova

Олена Шопова

До момента 4000 бежанци за започнали работа. И в моята фирма има назначени украинци. Но най-големият проблем е българският език.

Това заяви Олена Шопова - член на Сдружение "Мати Украйна", пред бТВ. По думите й много хотелиери по морето предлагат безплатни курсове.

Шопова обясни, че има хора, които се връщат в Украйна.

"В Украйна стана малко по-спокойно, но тук остават хора от Мариупол, Херсон, Буча, Ирпен - от градове, които са напълно унищожени, защото няма къде да отидат", каза още тя. 

По думите й процесът по преместване на украинските бежанци от хотелите към държавни бази е започнал в събота и неделя.

"Около 30% от хотелите, в които досега имаше бежанци, ще продължат да им дават подслон. Програмата за 40 лева на ден на човек беше за по-скъпите хотели, защото първи реагираха", добави Шопова.

Тя обясни, че има вариант бежанците да бъдат наети като персонал в хотелите.

"Например един огромен комплекс в "Албена" от пет хотела са настанени 1500 бежанци и от 1 юни ще започнат на трудов договор 170 души. Освен това търсят възможност да направят детски център в помощ на майките. Около 80 деца ще започнат да посещават центровете. Такива са отворени в Велико Търново, София, Габрово и на други места", каза още Олена Шопова. 

В неделя стана ясно, че всички хотели к.к. "Албена", които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. 

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика