Олекотяват детските раници с е-учебници

OFFNews Последна промяна на 04 април 2018 в 11:58 1811 0

Снимка Pixabay

Правителството реши да отпусне допълнителни средства за електронно четими учебници, за да се намали тежестта на ученическите раници.

Учебници в електронен вид ще бъдат предвидени за учениците от първи до седми клас. Те ще са с идентично съдържание с това на одобрения печатен учебник.

Допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II-VII клас, чиято продължителност на ползване е три учебни години.

Министърът на образованието Красимир Вълчев поясни, че това се отнася за класовете във всички училища, но има едно условие: издателствата трябва да заявят, че желаят осигуряването на такъв достъп срещу предоставянето на допълнителни средства от държавата.

„Промяната ще влезе в сила още от тази учебна година, предполагам, че до 30 дни ще бъде осигурена тази техническа възможност. Застраховам се със срока в известна степен, защото по-голямата част от издателствата ще успеят да го осигурят и до 10 дни“, обясни министърът.

„Това са учебници с идентично съдържание на книжните такива, не са електронни учебници, държа да направя разграничението. В електронните учебници има допълнително съдържание, филмчета или допълнителни материали към всеки урок. Това е книжният учебник, четим в електронен вариант“, уточни Вълчев. Той допълни, че остава ползването на книжните учебници и че няма страна, която изцяло да е преминала към електронни варианти. "Това е допълнителна възможност, която може да се използва вкъщи, в училище и при пътуване“, каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !