Ограбиха двойка украинци на гарата в Пловдив. Полицията върна документите, но задържа всичките им спестявания

OFFNews 04 ноември 2022 в 09:02 5154 2

Украинската двойка, която е била ограбена на жп гарата в Пловдив.

Снимка Кадър, Нова тв

Украинската двойка, която е била ограбена на жп гарата в Пловдив.

Възрастна двойка украинци била ограбена на железопътната гара в Пловдив. Откраднати са им документи, лични вещи и всичките им спестявания. Благодарение на камерите крадлата е открита и задържана, а вещите и документите - върнати. Но не и парите. В левова равностойност те са над 20 хиляди лева. Събирани в продължение на 10-ина години. Сумата е задържана от полицията с обяснението, че има разминаване между наличността и твърдението на украинците за сумата.

Историята разказа тази сутрин Нова тв.

Възрастната двойка от Донбас бяга от Украйна в началото на войната. На 12 септември около обяд двамата трябва да пътуват от Пловдив за Китен. Оставят за малко чантата без надзор и тя изчезва. Вътре са личните им вещи, документите, 10-годишни спестявания в евро, долари, украински гривни и малко в лева.

Подават сигнал в полицията за кражбата. Оттам започват работа по случая, а междувременно полицай се обажда във фондация "Жени за свят без война" с молба да намерят подслон за украинците. Обяснява, че хората няма къде да нощуват. В Пловдив обаче няма хотел, който да приема бежанци по програмата и от фондацията настаняват украинците за собствена сметка.

Благодарение на охранителните камери извършителката на кражбата е открита и задържана два дни по-късно. Чантата е върната, заедно с личните вещи и документите, но не и парите. Те са задържани като доказателство, съобщава Нова.

"Извикаха ни в полицията и ни казаха: „Вие неправилно сте посочили сумата, която е била там. Ще ви върнем вещите", обясни потърпевшият украинец.

„За парите нищо не казаха - нито сумата, нито кога ще ги върнат. А колко време мина вече? Парите ги има, а сега са в полицията. Страхуваме се, че няма да ни ги върнат, а това са всичките ни спестявания”, добави жената.

До ден-днешен, 4 ноември, хората са без пари.

Районната прокуратура в Пловдив е образувала досъдебно производство. Оттам твърдят, че парите са задържани заради несъответствие в размера на сумата, посочена от семейството, и намереното в чантата. Нужни са още следствени действия. Не е ясно колко още време ще продължат те. До ден-днешен, 4 ноември, хората са лишени от спестяванията си.

Парите обаче не са просто веществено доказателство. Те са единственият източник на живот на потърпевишите украинци - настояват от фондация "Жени за свят без война". "От наблюдаващия прокурор зависи той да реши тяхната съдба. Той трябва да реши дали ще ги обрече на много трудности, задържайки сумата, или ще ги върне", казва Лидия Тиберова.

Извършителката я грозят 8 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

04.11 2022 в 09:23

Мила родна картинка! Имало разминаване между посочената сума и наличната... Следователно парите трябва да бъдат задържани... Ба си логиката!

925

1

ешо

04.11 2022 в 09:16

трябва да приключи делото тогава ще върнат парите