Огнище на птичи грип регистрира БАБХ в хасковско село

OFFNews 23 април 2021 в 21:04 1425 0

Българска агенция по безопасност на храните констатира огнище на птичи грип в животновъден обект в землището на хасковското село Криво поле.

Инфекцията е установена в обект за отглеждане на кокошки носачки и е потвърдена от Националната референтна лаборатория по Инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците.

Това е петото огнище на заболяването в България от началото 2021 г. В Европа за същия период са обявени над 890 огнища на Инфлуенца тип А при домашни птици.

Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. В обекта са били отглеждани близо 40 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е заради висока смъртност. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на останалите заболели и контактни птици

Около птицефермата са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. Извършва се епизоотично проучване, което да установи причината за навлизане на заболяването в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови