Огнище на африканска чума във Варненско

OFFNews 05 август 2020 в 18:02 2140 0

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете в стопанство за отглеждане на животни от породата Източнобалкански свине във варненското село Юнец.

Последното огнище при ИБС е регистрирано на 23 април 2020 г. в област Шумен.

Положителните проби от с. Юнец са лабораторно потвърдени днес, 05.08.2020 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Незабавно са предприети мерки за ликвидиране на огнището, съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. В засегнатото стадо се отглеждат 212 свине, като до констатирането на заболяването от него са умрели 15 животни. Предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището.

Собствениците на животни, които са спазили разпоредбите на закона, подлежат на обезщетение за обезвреждането на животните им.

БАБХ напомня, че със Заповед на изпълнителния директор е забранено пасищното отглеждане на свине от породата ИБС с цел намаляване на риска от контакт със заразени диви прасета и разпространяване на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови