Очертаха гигантски паркоместа като 'резерве' за велоалея, Спаси София искат подобрен проект

Зографски: Има три станции на метрото по Патриарха, какво още им трябва на живеещите в центъра, за да оставят колите

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2019 в 08:33 5502 2

Гигантски паркоместа пазят място за нова велоалея в София. Те са обособени по бул. „Патриарх Евтимий“ между бул. „Витоша“ и ул. „Княз Борис“ временно, съобщи Столична община. 

Паркоместата са с по-голяма дължина, защото в тях е запазен габаритът за велоалея от бул. „Витоша“ до Петте кьошета, която ще се реализира догодина. Това е направено по изискване на Пътна полиция, за да се избегне оставането на нерегулиран участък от пътното платно (200 метра от бъдещата велоалея), в рамките на който може да възникне ПТП, уточняват от СО. По този начин при реализацията на велоалеята няма да е необходимо и премаркиране и нараняване на новоположената асфалтова настилка.

Преди ден настилката в този участък беше възстановена и с нея е въведена новата организация на движение, която предвижда велоалея от южната страна и възможност за обособяване на бус лента. 

Догодина велоалеята по бул. „Патриарх Евтимий“ ще бъде изпълнена в целия участък от бул. „Витоша“ до Петте кьошета и това ще даде свързаност между велоалеите на бул. „Витоша“ и бул. „Прага“, уточняват от С"Московска" 33. 

Поводът е недоволство в социалните мрежи от паркоместата с дължина, на която могат да паркират два автомобила един зад друг. Те се появиха след като бяха свалени огражденията за строежа на третия лъч на метрото при градинката "Св. Георги". 

От Спаси София, Велоеволюция и Съюза на урбанистите в България изпратиха отворено писмо до кмета на столицата, в които критикуват решението на Столичната община да изостави от проекта предвидената БУС лента и велосипедни алеи и призовават г-жа Фандъкова за спешно свикване на работна група, която да изработи нов проект, който взима предвид и нуждите на останалите участници в движението. 

Места за паркиране не трябва да има пред градинката "Св. Георги", а и от дясната страна на бул. Витоша по дължината му от Попа да Петте кьошета, обясни Андрей Зографски от Спаси София за OFFNews. По думите му на Патриарха проектът предвдижда две ленти за движение, една за паркиране от ляво, бус лента и велоалеи от двете страни на булеварда. 

На въпрос така няма ли да  се намалят много паркоместата за живеещите в синя зона, Зографски обясни: На "Патриарх Евтимий" има три метростанции, трамваи и тролеи. Какво още им трябва на живеещи в центъра да оставят колите, попита Зографски. 

Той бе категоричен, че ако СО не изпълни проектът с две ленти за движение, бус лента, една за паркиране и две велоалеи ще заведе дело срещу Столична община. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

04.12 2019 в 11:59

Преди време, ми се наложи да пребия две пишлегарчета, всяко по-яко от мене. Бяха убедени в това, че "всяко продължение на тротуара, е пешеходна пътека!" Махаме глупостите на предложилото това мамче, ами тротуарът беше около кръгла градинка.
Демек по тяхному - аз бях с предимство.
Кво правим нататък? Кво правим със сервитута? Кво правим изобщо с живота на тия хора?

22092

1

Стефан

04.12 2019 в 11:44

Педалчета, трябва ми да мога да си натоваря в колата три дъски, и да ги закарам в Младост.
И три пожагасителя до Люлин.
Това вече ще е криминално действие, да? Понеже живея на жълтите павета.
Да вземете да изчезнете от нашия живот ли ...