Очакват се наводнения: днес може да паднат до 100 л/кв. м дъжд

OFFNews 27 юни 2018 в 00:01 6338 0

Проливни дъждове и гръмотевични бури се очакват днес в цялата страна. В 11 области Националният институт по метеорология и хидология при БАН обяви предпоследният предупредителен код за опасно време - оранжев. Там се очаква да паднат сумарно между 45 и 65 литра на кв. метър. Възможно е да на места да паднат и до 100 л/кв. м. В останалите области кодът е жълт, а очакваното количество - между 20 и 35 литра на квадратен метър.

Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните - максималните ще са предимно между 20° и 25°.

Над планините облачността ще остане значителна. Валежите и гръмотевичните бури ще продължат, на места явленията ще са интензивни. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 9°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна и ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата главно през нощта. През деня валежите за кратко ще отслабнат и спрат, ще има и временни намаления на облачността. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 22°-24°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

11-те области с оранжев код за днес са:

Пловдив, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Ловеч, Смолян и Бургас.

Основните количества ще паднат през нощта срещу сряда. Не са изключени валежи над 100 л/кв.м., но поради несигурността на прогнозата, уточненията за районите, в които се очаква това, е невъзможно, пишат от НИМХ.

Все пак, за цялата валежна обстановка най-голяма е вероятността за значителни по количество валежи в западната половина от страната, а за интензивни валежи (за кратко време значителни количества) - в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.

След временно спиране на валежите около и след обяд отново ще завали.

Има опасност от поройни наводнения и днес, и на 28-и, и на 29 юни. Такива са възможни в:

- Дунавския басейн:

През нощта срещу 27 юни в горните части от водосбора на Вит, в горните и средни части от водосборите на р. Осъм и р. Янтра, горното течение на р. Русенски Лом и реките Канагьол и р. Суха река (добруджански реки). През нощта и сутринта днес наводнения може да има в долните части от водосборите на р. Вит и р. Осъм и във водосборите на добруджанските реки. Днес следобед наводнения се очакват във водосбора на р. Лефеджа (приток на р. Янтра).

Утре, 28 юни, през деня е възможно да има наводнения във водосбора на р. Нишава, горното течение на р. Искър (р. Плащица, р. Егуля, р. Витошка Бистрица, р. Владайска, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Блато), и в средното течение на р. Искър. В следобедните и вечерни часове на 28 юни – в долните части от водосбора на р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста (под яз. Огоста), и р. Искър. Вечерта същия ден и през нощта срещу 29 юни наводнения се очакват в реките западно от р. Огоста (реките Тимок, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом и Цибрица).

- Черноморския басейн:

През нощта срещу 27 юни наводнения може да има в средното течение на р. Провадийска, в средното течение на р. Камчия, средното течение на р. Луда Камчия (между яз. Камчия и яз. Цонево), във водосборите на р. Хаджидере, р. Ахелой, р. Айтоска, р. Русокастренска, и долните течения на р. Средецка, р. Ропотамо, р. Дяволска и р. Караагач;

- Източнобеломорския басейн:

През нощта срещу 27 юни наводнения може да има в горното и средно течение на р. Тунджа, във водосборите на планинските притоци на р. Марица в горните ѝ части, средното течение на р. Марица и във водосборите на р. Сазлийка и р. Харманлийска (притоци на р. Марица).

През нощта и сутринта на 27-и такова се очаква в горното течение на р. Тунджа, а в обедните и следобедните часове днес - в долните части от водосбора на р. Арда и в притока ѝ р. Крумовица. В следобедните и вечерни часове днес наводнения може да има във водосборите на р. Асеновска, р. Овчарица и р. Мочурица (притоци на р. Тунджа), горните части от водосборите на р. Тополница и р. Луда Яна.

През деня на 28-и наводнения може да има в средните части от водосбора на р. Марица и в горното и средно течение на р. Арда, а във вечерните часове и през нощта срещу 29-и - в горното течение на р. Арда.

- Западнобеломорски басейн:

В следобедните и вечерни часове 27 юни наводнения може да има в средното течение на р. Струма (р. Градевска, р. Дяволска, р. Влахинска, р. Цапаревска) и в горните части от водосбора на р. Места (р. Исток и р. Бяла).

В ранните сутрешни часове на 29-и такива се очакват в пиринските притоци на р. Места и в горното ѝ течение и в долното течение на р. Струма.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх