Очакваното дъждовно време отмени събора на родопската теснолинейка

Диана Варникова 09 август 2022 в 16:01 1776 0

събор

Снимка Диана Варникова

Събор

Заради очакваното дъждовно време тази събота - 13 август, се отменя традиционният фолклорен събор на най-високата жп гара на Балканския полуостров "Аврамово" над Велинград.

Това съобщиха организаторите от Гражданското сдружение „За теснолинейката“.

Зачестилите проблеми по теснолинейката Септември-Добринище, която обслужва тази линия и спира на гара Аврамово, са още една причина за наложилото се отменяне на събора. Една част от пътуващите към Аврамово за празника традиционно избират сутрешния влак от Септември, който ако миналата година се движеше с 300 места капацитет, то тази година е с максимум от едва 150 седящи места поради недостиг на локомотиви.

Отменен остава и през август допълнителният влак Септември-Аврамово, който щеше да превози голяма част от желаещите да посетят събора на теснолинейката тази събота.

Другият най-предпочитан влак, с който жители и гости от Пиринския край на линията идват ежегодно на събора, се отменя десетки пъти тази година пак поради недостиг на локомотиви. Провеждането на събитието ще провокира мнозина да тръгнат с влакчето към най-високата гара.

През 2018 година на най-високата гара на Балканите за първи път реализирахме Националния събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката "С хора́ и песни край релсите тесни", обясниха от „За теснолинейката“.

Идеята за създаването на това събитие бе да се създаде пореден повод за привличане на обществения интерес към теснолинейката Септември-Добринище - този път през призмата на народната музика. Така четири години успяхме да съберем стотици самодейци от всички краища на страната - Мизия, Тракия, Източни и Западни Родопи, Пиринска Македония, шопско и други, обединени от любовта към българското, към шевиците, към неравноделните тактове на нашия безценен фолклор, категорични са организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!