Очаква се скоро Вера Су да бъде напълно разтоварен

Няма опасност за водата, флората и фауната край Камен бряг

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2021 в 15:31 645 0

Няма разлив около потъващия край Камен бряг кораб „Вера Су”. Към момента той не представлява опасност за водата, флората и фауната в района на Камен бряг. В това увериха от ръководството на „Морска администрация” на пресконференция в сряда.

Корабът е укрепен допълнително, за да не тласнат вълните кърмата към скалите. Източено е цялото количество излишно гориво и смазочни материали. Не се очаква да се образуват цепнатини във външната обшивка на кораба. Товарът ще бъде свален от борда чрез грайфери, кофи или центробежни помпи. Ще бъдат опънати платнища, за да се предотврати разсипване в морето. За да започне разтоварване обаче, Следствената служба трябва да съобщи, че товарът не представлява веществено доказателство, както и че е изоставен и никой няма претенции към него.

Комуникацията със собственика на кораба е оскъдна, казаха още от „Морска администрация”.

Очакваме до утре сутрин да разберем какъв ще бъде статусът на кораба – дали ще бъде обявен за тотално погубен и ще започне търг за избор на компания, която да го извади. Държавата също може да се намеси пряко, ако корабът представлява заплаха, добавиха от ведомството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови