Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна

OFFNews 18 ноември 2014 в 10:38 2963 0

Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна, а нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

По данни и прогнози на НИМХ тази нощ се очакват валежи в западната половина на страната, а утре и в източната. Прогнозираното количество валежи ще е между 5- 30 л/кв. м, в изолираните райони - до 40 л/кв.м.

Към настоящия момент голяма част от наблюдаваните реки са с водно количество около и над нормата за месец ноември. От утре вечер ще започне повишение на речните нива в цялата страна. Реките, които може да прелеят, са Тополовец, Войнишка, Витбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Факийска, Велека, Тунджа, долното течение на Марица и Струма.

По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е достигнал оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да се повишава в резултат на прогнозираните валежи.

На 19 ноември валежите ще отслабнат, а в четвъртък ще има слаби превалявания предимно в Северна България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!