''Очаква се бомбените заплахи да станат ежедневие.'' И днес десетки училища получиха сигнали

Имейли със заплахи са изпратени до директори в цялата страна

OFFNews 28 март 2023 в 09:21 7803 2

32. училище в София

Снимка Александър Маркарян

32. училище в София

И днес десетки училища в страната получиха заплахи по имейл за поставени взривове, съобщава МВР.

Очаквам подобни бомбени заплахи като тези в училищата да станат ежедневие, заяви в предаването "Тази сутрин" на bTV бившият директор на отдел "Киберсигурност" към ГДБОП Явор Колев.

Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в няколко столични училища, 24 учебни заведения във Варна, във всички училища в Сливен, както и в други градове. Заплаха е получил и икономическият университет в София (УНСС).

За отправени заплахи към този час съобщиха 22. и 51. училище в столицата. Заплахата в 22. училище е получена в 6 сутринта. Към 6:30 тридесетина ученици са евакуирани, а сградата ще остане затворена за 24 часа.

В 32-ро училище в София учениците, които учат втора смяна, минават към онлайн обучение днес, съобщи училището.

138-мо училище също е затворено, утре ще се учи онлайн.

Бомбена заплаха има и в столичното 18. СУ "Уилям Гладстон". Сградата му ще бъде отворена отново в 10:10 ч утре, 29 март.

Подаден сигнал за бомба има и в Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Димитър Димов“ в Плевен, информира кметът Георги Спартански. 

Потърпевши са и Езиковата гимназия "Бертолт Брехт" и Гимназията по икономика и мениджмънт в Пазарджик.

В съобщението пише:

"Цялата човешка раса ще бъде унищожена.
ще ви поставим на колене
във всички училища в София има самоделни взривни устройства.
и скоро те ще взривят всички вас.
смърт за държавата и цялото общество
telegram: @flum23"

Целта на заплахите е всяването на паника и страх и тази цел е постигната, посочи Явор Колев.

"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", каза Явор Колев.

Той коментира, че имейлът, изпратен до училищата, е написан на български с помощта на "Гугъл преводач" и подателят е вероятно група от Руската федерация, която подкрепя военните действия в Украйна. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни Колев.

"Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", смята той.

„Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация“, коментира на свой ред директорът на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, София, Диян Стаматов.

„Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни (учениците)“, каза Стаматов.

В понеделник десетки училища в София, Варна и Бургас получиха сигнали за бомби.

Ситуацията коментира и служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов с думите, че от МОН са в непрекъснат контакт с МВР и че училища в цяла Европа и САЩ са подложени на такива интернет атаки в момента.

Той обясни, че има инструкции на МВР как да се действа.

"Разбираме, че директорите са притеснени, но те работят с методическата помощ на МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха. Към момента обществото е информирано и нашата преценка почива въз основа на експертния анализ на службите, каза министър Пенов. Той не обвързва заплахите с предстоящите избори и смята, че такива може да се случат във всеки един момент. Учителите и директорите са подготвени за такива ситуация.

Във връзка сме с тях, а те са във връзка с експертите от МВР", увери министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

28.03 2023 в 11:56

Нов о 20 пък сега...........

14469

1

случайно прочетох

28.03 2023 в 11:45

Орките ще се опитат да провалят изборите.
Дано ги неутрализират преди събота.
 
X

Да помогнем на украинските деца!