Обвиниха ректор в плагиатство, той отрича

OFFNews Последна промяна на 18 август 2017 в 15:39 3886 1

Вражда между преподаватели прерасна в публични обвинения в плагиатство, огласени от БНР и Нова тв.

Уличен е ректорът на Техническия университет във Варна проф. д-р Росен Василев. Обвиняват го предшественикът му проф. Овид Фархи и бившият ръководител на Центъра за развитие на академичния състав на ТУ-Варна проф. Николай Минчев.

Бившите преподаватели в инженерния ВУЗ твърдят, че Василев иска да стане доктор на науките по нечестен начин, като е откраднал четири от седемте глави в дисертацията си "Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти" от Ивайло Неделчев, който е защитил през 2015 г.

Ректорът е категоричен, че няма преписване. Това потвърждава и етичната комисия към университета.

Спорните части са съставени в съавторство с двама докторанти, един от които е Неделчев.

Ректорът твърди, че не става въпрос за преписване, а общи публикации с докторантите и надграждане, плод на което са и четирите глави. Неделчев твърди същото.

Един от членовете на научното жури - проф. Христо Скулев - е категоричен, че обвиненията са безпочвени и целят компрометирането на университета и ректора му.

Министерството на образованието и науката ще се произнесе до края на месеца по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Dimitar

18.08 2017 в 16:09

Росен Василев ми е преподавал и нямам абсолютно никакви забележки отностно това, че си не написал нещата сам. Относно Фърхи мога само да споделя http://www.168chasa.bg/article/838983 !!!!!!!