Общинските детски градини на София готови да отворят на 4 януари

OFFNews 30 декември 2020 в 14:52 1383 0

"Всички общински детски градини имат готовност да отворят на 4 януари", заяви пред БНР заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов. Осигурени са дезинфектанти и лични предпазни средства за персонала, помещенията са дезинфекцирани. По думите му в момента 4% от персонала на столичните детски градини е с положителен тест за COVID-19 или в карантина заради контакт със заразен.

При връщане на децата в детската градина няма да е необходимо да се представя бележка от личните им лекари, защото това би довело до струпване на родители при лекарите, което е преценено, че е опасно и затова не се изисква такъв документ.

"Родителите ще декларират в свободна форма за липса на контакт със заразен", посочи той и призова родителите да следят здравословното състояние на децата си и да не ги водят в детските заведения при проява на симптоми на заболяване.

Във всички общински детски градини са проведени анкети с персонала, в които те са заявили желание за ваксиниране срещу коронавируса, съобщи Чобанов: "Мога да кажа, че има значителен интерес към имунизиране, но точни данни не могат да бъдат посочени все още, защото се обработват".

Зам.-кметът коментира отворено писмо до медиите от неформалното обединение „Учители за безопасно образование“, в което те изразяват категоричното си несъгласие за възстановяване на учебния процес от 4 януари:

"Придържаме се стриктно към разпорежданията на здравните власти. Да, до края на пандемията винаги ще има риск, но анализите в момента показват, че рискът е минимален при спазване на всички протоколи за безопасна работа. Вземаме всички мерки, които могат да бъдат взети".

Чобанов подчерта, че за всеки конкретен случай преценката трябва да е на директорите на училищата и детските градини - това важи и за решението дали учениците от 1-ви до 4-ти клас да носят предпазни маски в училище.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх