Общинските болници в София се включат в меморандум срещу домашното насилие

OFFNews 25 януари 2023 в 12:19 896 0

Втора градска болница

Снимка Архив

Втора МБАЛ се включва в меморандума срещу домашното насилие

Общинските болници ще се включат в меморандум за превенция и отговор на домашното насилие. 

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, заедно със съветниците Малина Едрева, Диян Стаматов, д-р Антон Койчев, Милка Христова, Грети Стефанова и Карлос Контрера внасят предложение за включване на общински лечебни заведения към Меморандум за сътрудничество, засягащ превенция и отговор към домашното насилие и помощ за жертвите за предотвратяване на рецидиви в случаите на домашно насилие.

Става дума за „Първа многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Втора многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, „Многопрофилна болница за активно лечение „Княгиня Клементина“ – София“ ЕАД. Поканата е от Сдружение Асоциация „Деметра“, което е неправителствена организация с основна мисия – защита на права и помощ за жертвите на насилие – домашно насилие, сексуално насилие и трафика на хора. Сдружението има специфичен опит в работа по предоставяне на помощ и закрила на жертвите на насилие и развива своята дейност в цялата страна.

Целта на включването в Меморандума е общинските болници да съдействат на пострадали пациенти при съмнение за домашно насилие, да ги насочват към институции за закрила и помощ. Страните отчитат също като сериозен проблем липсата на достатъчно публична информация относно същността, значимостта и законовата рамка на домашното насилие, страните се съгласяват активно да взаимодействат за насърчаване на случаите на докладване и търсене на помощ.

„Борбата с домашното насилие отдавна е моя лична кауза. След като увеличихме кризисните центрове за временно настаняване в столицата, създадохме първата в страната правна клиника за помощ на пострадалите от домашно насилие и много други логистични сътрудничества и провеждане на информационни кампании, виждам, че има още много за вършене в тази посока. Активното включване на общинските болници за предотвратяване и защита на потърпевшите е още една крачка към нормално човешко общуване и общество с европейски ценности“, мотивира предложението председателят на СОС Георги Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!