Общински съветник сигнализира за незаконно строителство по столичния бул. Витоша

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2020 в 10:07 3437 2

Независимият общински съветник Борис Бонев сигнализира за незаконно строителство на голяма конструкция пред заведение на столичния бул. "Витоша".

"От две седмици ние от Спаси София следим строежа на пешеходната улица, когато бяха изкопани няколко дълбоки дупки. Вчера получих множество сигнали за полагане на арматура и наливане на бетон директно върху тръбите на подземните комуникации и поставянето на метални стълбове, част от голяма конструкция, вероятно за поредната лятна градина", казва Борис Бонев.

По думите на градските активисти, които са се свързали с главния архитект на столицата, за да подадат сигнал за проверка, разрешение за строеж за такъв масивен обект върху публичната общинска собственост не е издавано. "Арх. Здравков ме увери, че заведението има позволение да обособи лятна градина, но без да нарушава настилката и подземните комуникации или да прави постоянни масивни конструкции. Получих уверение, че на място незабавно ще бъдат изпратени инспектори от Дирекция Строителен контрол, за проверка и издаване на заповед за премахване. Големият въпрос е защо и трите контролни звена на общината не успяха да забележат, че на най-централната улица в столицата на държавата някой безпардонно строи незаконно в продължение на две седмици?", коментира общинският съветник.

От Спаси София казват, че това е поредното превземане на публична общинска собственост от страна на недобросъвестни заведения. Заведенията безконтролно изграждат тераси и подиуми по общински тротоари, върху зелената система и в близост до пейки и места за сядане, с което сериозно нарушават комфорта на столичани.

"Бул. Витоша се изроди в панаир с хаотична визия, с огромни и неестетични "летни" тераси, изградени от найлони. Общината позволи пешеходната улица буквално да бъде застроена, а пространството да бъде безобразно отнето от търговците, като хидрантите, пейките, дърветата и градската мебел са напълно превзети, оградени и често - унищожени. Не вярвам на някой софиянец това да му харесва. Улиците на София трябва да бъдат оживени и няма нищо лошо в поставянето на маси навън, но това трябва да се случва контролирано, за да не нарушава визията на града и да не пречи на пешеходците. Сигурен съм, че и добросъвестните бизнесмени и собственици на заведения ще имат полза от въвеждане на по-строги и ясни правила", казват градските активисти.

"Сегашният хаос е резултат от липсата на ясни стандарти за летните тераси и преместваемите обекти, липсата на ефективен общински контрол и факта, че тротоарното право в София е прекалено евтино и всеки може да си позволи да наема ценната публична собственост без никакви ограничения. Показателно е, че таксата за тротоарното право в София не е променяна от 2006 г., когато стандартът на живот и заплатите в столицата бяха над три пъти по-ниски спрямо днес. Всичко това трябва да се промени и затова съм поел инициатива за промяна на изискванията и условията за уличната търговска дейност. София е европейска столица и трябва всички да се научим да съжителстваме в нея по един цивилизован и почтен начин, а не както е сега - едните да пречат на другите", допълва Борис Бонев от Спаси София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9506

2

Mayya

25.02 2020 в 19:28

Дано да успее, ама надали. Витошка стана една грозна улица с тези черни ламарини и найлони. Трябва да си абсолютно малоумен за да събереш в едно изречение - лятна градина на улица, по тротоара. Поредната дивотия, узаконяваща наргилетата и обърнатите столове към преминаващите, като в арабските страни. Да оправят шадравана, да махнат всички конструкции, заведенията да сложат хубави маси и столове между цветя и пейки, ... но надали.

11009

1

случайно прочетох

25.02 2020 в 12:16

Самоковка, сър!