Общински съветник с призив: Да посрещнем празниците без бомбички и пиратки

OFFNews 23 декември 2020 в 15:22 3542 0

Снимка Фейсбук на Георги Георгиев

Да посрещнем празниците с любов, а не с гърмежи. Нека да се замислим за няколко обстоятелства преди да купим и да хвърлим бомбички, пиратки или да изстреляме във въздуха фойерверки по време на празничните дни, призовава общинският съветник Георги Георгиев, председател на Комисията по финанси и бюджет в СОС.

Георгиев мотивира призива си, като напомня, че  2020 г. бе година на големи изпитания за всички нас. Мнозина се срещнаха и тежко пребориха ужасната болест или загубиха свои близки. По-етично, по-съпричастно и по-разумно е да посрещнем празника тихо и смирено като търсим радост в семейната топлина, а не в зрелищните гърмежи. 

Всяка година основен пик в замърсяването на въздуха в София се наблюдава на 31 декември и 1 януари. Чистият въздух е обща отговорност. Нека помислим какво ще дишаме през тези два дни, подчертава още Георгиев. 

В призива си към столичана той заявява още:  

Пиротехническите средства ежегодно пращат десетки хора в центровете за спешна помощ. Знаем, че здравната ни система е натоварена до краен предел заради пандемията. Замислете се, че ако пострадате от пиротехническо средство, е възможно да не получите навременна и адекватна медицинска помощ. Нека не поставяме на излишни изпитания и нашите лекари, които вече месеци наред работят на предела на човешките си сили. 

Да не забравяме, че взривяването на бомбички и изстрелването на фойерверки е причина и за материални щети на частна или обществена собственост – счупени прозорци, увредени автомобили, пожари и т.н. Тази година бе достатъчно изпълнена с тежки моменти, за да си причиняваме сами още проблеми. 

В резултат на гърмежите и взривяването на бомбички страдат дивите животни, които обитават нашия град. Неимоверно голям е стресът за градските птици, бездомните котки и кучета. Нека да им спестим това наказание, те са част от екосистемата на София. 

Не по-малък е шокът за нашите домашни любимци, които истински страдат в цялата какафония от взривове и вибрации. Ние ги обичаме, нали? Дано съумеем да им спестим ужаса, който ежегодно преживяват на новогодишната нощ, призовава още общинският съветник от ГЕРБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови