Общината си приготви още милион за събиране на изхвърлени мебели по улиците на София

Такса "смет" няма да се вдига догодина, машинното миене на улици се увеличава над 80%

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2019 в 15:23 2113 1

Столичната община не предвижда увеличение на такса "смет" през 2020 г.

Това съобщи днес зам.-кметът по екология Йоана Христова, която представи план-сметката за почистването на града за догодина.

Предвидените средства са 217 166 644 лв., което е с 5,4% повече от парите за тази година.

67 млн. лв. са предвидени за събирането на битовите отпадъци на територията на Столичната община, съобщи Христова. С 1 млн. лв. повече са предвидили за събирането на едрогабаритни отпадъци от домакинствата. 85,2 млн. лв. са предвидени за поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване, което е с 8 на сто повече от размера, предвиден за 2019 г., посочи зам.-кметът и допълни, че Столичната община залага на по-високо качество на услугата и по-голям интензитет на поддръжката. 

Чрез автоцистерни с маркуч е предвидено да бъдат измити улици и булеварди с площ от 76 653 дка. Става въпрос за улиците, по които се движи масовия градски транспорт, обществено значими улици, както и вътрешнокварталните улици, поясни Христова.

Тя съобщи, че чрез автоцистерна с дюзи /машинно миене/ с кратност 24 пъти годишно ще бъдат измити всички улици, което означава още 290 хиляди дка. Увеличаваме общо машинното миене на улиците с 83%, посочи зам-кметът, цитирана от БТА. В допълнение е планирано увеличение със 7 процента в машинното метене на улиците.
По думите на Христова през 2020 г. общината доста по-интензивно ще "влезе" в кварталите.

Увеличават се средствата за поддръжката на междублоковите пространства общината с 200 хил. лв. и така общата сума за поддръжка става 8,2 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови