Общината да управлява празните апартаменти на хората? Много ми е соц това, каза Фандъкова

Няма да съм кандидат за евродепутат, заяви на имения си ден бившият кмет на София

OFFNews 06 януари 2024 в 10:00 5795 6

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

В политиката е изключително важно да можеш да водиш диалог, да правиш компромиси. Аз съм управлявава два мандата без мнозинство, лично съм водила разговори, за да си осигурим подкрепа. 

Това не става с призиви и "вие сте длъжни, подкрепете ни", заяви бившият кмет на София Йорданка Фандъкова по БНТ. В политиката не винаги първият е победител, подчерта тя, като коментира невъзможността да се избере председател на Столичния общински съвет. 

В най-голямата група в СОС като че ли има борба за лидерство, няма информация кой е лидерът, кой води преговори... Първо г-н Терзиев покани партийните лидери, после ПП-ДБ-СС поканиха общински съветници, след това малките групи канят - виждате ли някаква стратегия в това, обясни Фандъкова. 

Най-лесно беше да се пренесе моделът на управление, който се постигна на държавно ниво, коментира още тя. 

Темата за боклука на София

Фандъкова заяви, че няма опасност от криза с боклука и не бива хората да бъдат плашени. Ще си позволя да дам един несъвет - никой да не прави пи ар с кризата с отпадъците, защото това се връща като бумеранг, подчерта тя. 

По думите й в темата за боклука няма нищо тревожно. Тревожно е само поведението и това, че безотговорно е да заплашваш хората с криза, която евентуално би дошла след три години, каза още Фандъкова. Според нея темата с отпадъците е ключова за всеки град, а за София е тема на сигурността на града. Започнах работа като кмет с балите на площадките, това беше ужасяваща криза със затворени депа. Но никога не съм си позволила да плаша хората, работата на кмета е да намира решения, а хората да бъдат възможно най-спокойни. Оставих работещ завод, буквално в последните дни като кмет отидох да проверя за последно работата, обяви Фандъкова.

Не разбирам как може хора, които провалиха третата фаза на завода за боклук, сега да питат публично "Какво да правим с RDF". Настоявам проверката, която се прави в момента, да бъде дадена на прокуратурата, каза още Фандъкова. 

Много ми е соц това

Така коментира Фандъкова идеята за по-високи данъци върху втори автомобил в семейство и управление на празни апартаменти от общината, лансирана от арх. Любо Георгиев.  Дават се примери с Барселона, но това ми звучи като екзотика. По избори се говорят много неща, но сега трябва да се обмислят сериозно, каза още Фандъкова. 

Няма да съм кандидат за евродепутат, каза в отговор на въпрос Фандъкова. Това не е мойто, призна тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

6

опетков

06.01 2024 в 12:04

Не става въпрос за общински, а за частни имоти. В Холандия не работи по този начин. Има доброволен договор между собственика и общинска фирма, която управлява и се грижи за имота срещу процент от наема.

870

5

Constanza

06.01 2024 в 11:41

В e-vestnik има добра статия по въпроса за боклука.

1005

4

ПР

06.01 2024 в 11:40

Първо,раздаде хиляди разрешителни за строеж,едно към гьотере.София се свръх застрои.Народът купуваше,за да спаси вроговете,отделно се пренасели от Прованса.
Боклуците ги даде на....същите,вълци,котараци и пр.фауна+домусброс/домус на турски-прасе/.Над 220 мнл.лева годишно.
Компромиси била правила....да,след разпореждане от БанкИ Палас,на пазарлъка за стотици милиони,му вика"компромис".

1236

3

БотоксПутю

06.01 2024 в 10:27

Да не се окаже. че сладураната от снимката се е сдобила с някой и друг апартамент след толкоз години ремонти на ремонтите?

22548

2

dolivo

06.01 2024 в 10:12

обърках се обаче

22548

1

dolivo

06.01 2024 в 10:12

в Холандия работи перфектно, общинските имоти си ги управлява общината
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика