Община Варна: Кучешката градинка до детска площадка в Одесос няма да бъде премахната

Ирина Евгениева 06 ноември 2020 в 12:30 2610 0

Преди дни OFFNews разказа за кучешка градинка, разположена в непосредствена близост до детска и спортна площадка във Варна, която тревожи много родители. Причината за това е, че я посещават предимно питбули и добермани без намордници. За проблема алармира наш читател. 

От район "Одесос", община Варна, където се намира съоръжението, ни изпратиха своята позиция по случая. 

Кучешката площадка е изградена през 2012 г., а статутът ѝ по инфраструктурен план е зелена площ, посочват от районната администрация.

На 23 юли в непосредствена близост питбул разкъса малко куче пред погледите на деца и техните родители. Живущи в района казват, че след тази случка са входирали множество сигнали за премахване или преместване на опасната кучешка градинка от това място.

От района "Одесос" потвърдиха, че има подаден само един сигнал на 13 август, свързан с инцидента. Има и входирани няколко писма от граждани, желаещи както премахването й, така и запазването й, като се направи ремонт на площадката. 

"Веднага са проведени срещи с живущите в района, като е взето решение мястото на площадката да остане същото, а загражденията да бъдат ремонтирани", обясниха от кметството. 

Кучешката площадка обаче нямало как да бъде преместена, защото в района няма свободен терен. "За обезопасяването ѝ е демонтирана съществуващата амортизирана оградна мрежа, изляти са нови фундаменти и се монтират вертикалните опори за нова метална конструкция и ограда с височина 2,00 м – 2,50 м. Ще бъдат монтирани 8 бр. пейки и 4 бр. кошчета за отпадъци", добавиха от районното кметство.

Хората, които посещават мястото редовно, казват, че кучетата там са предимно питбули и добермани, без намордници.

Според промените в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене преди повече от година, се забранява кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг без повод и намордник. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще е 1000 лв.

Промените не важат, когато кучетата се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии.

От район "Одесос" уточниха, че ежедневно експертите от районното кметство правят обходи и се следи за спазването на правилата при разходката на едрите породи, с тегло над 10 кг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови