Обсъждат премахване на степента професионален бакалавър

Александра Маркарян 21 ноември 2013 в 17:59 12614 7

Проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

 

Образователното министерство обсъжда премахването на степента професионален бакалавър. Това стана ясно от думите на ресорния министър проф. Анелия Клисарова при при представянето на проект на Стратегия за развитие на висшето образование.

Степента професионален бакалавър бе въведена от 2007 г. Тя замени степента "специалист по...". Обяснението на ръководния екип на МОН тогава беше, че в Европа нямало "специалист по...". Завършилите като професионални бакалаври учат 3 години в колеж или университет. Такава степен на образование завършват например са медицинските сестри и лаборантите.

По-малко от 30% от висшистите в България се реализират по специалността, която са завършили в университета, става ясно от данни, цитирани в проекта на представената днес Стратегия. 

26,9% от хората на възраст между 30 и 34 г. имат диплома за висше образование. Целта на министерството е до 2020-2025 г. процентът да се увеличи до 34-36.

"Стараехме се да правим реформи. Те са в правилна посока, и мисля, че работим добре. Но нашата реформа закъснява. Финансово-икономическата криза постави сериозна дилема пред висшето образование. Не ускорихме реформите във висшето образование. Не инвестирахме достатъчно във висшето образование през последните години." Така министър Клисарова коментира данните за слабата реализация по специалността на българските висшисти.

Стратегията ще бъде качена на сайта на МОН за обсъждане. "След зимната ваканция ще се съберем за окончателен вариант на стратегията. След това работна група ще изготви и план за действие. Стратегическата цел е създаване на модерна и ефективна система, в центъра на която е човекът. В стратегията основно място има студентът”, каза Клисарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews