Обсъждат днес проекта 'Без бира в парка, ако пиеш шумно'

OFFNews 19 октомври 2017 в 07:34 3179 1

Нова наредба за обществения ред в София ще се обсъжда днес от 11,30 часа в Столична община. 

Проектът, който забранява употребата на алкохол в градинките, ако това пречи на спокойствието на гражданите, предизвика силен интерес сред софиянци, затова кметът Йорданка Фандъкова насрочи и второ обществено обсъждане на 26 октомври. 

Документът е публикуван в сайта на общината и предвижда да се забрани пиенето на алкохол по улици и паркове, ако употребата води "до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите". Предстои обаче текстовете да се прецизират, след като се чуе думата на гражданите. Наредбата ще влезе в сила от следващото лято. 

В наредбата за първи път се забраняват пиратките и фойерверките, които съпътстват много от домашните купони, между 22 и 8 часа. Официално се забраняват и гонките по пустите булеварди на нощна София. Санкциите за джигитите могат да стигнат 500 лева.

Наредбата предвижда още да се въведе ред в свиренето на музикални инструменти, пеенето за обучение и ползването на озвучителни уредби и на шумни апарати и машини в жилищни сгради. Тези дейности ще може да се извършват от 8.00 до 14.00 ч. и от 16.00 до 22.00 ч.

Уличните музиканти, певци и артисти няма да могат да се изявяват, където те си решат, а само на определени от кмета места. 

Събрания, митинги и манифестации в столицата ще се провеждат, без проявите да съвпадат по място и време.

Когато са постъпили уведомления от няколко организатори за провеждането на различни прояви в едно и също време, място и път на движение преди изтичането на 24 часа от постъпването на първото уведомление, съответните органи на общинската администрация съдействат за постигане на съгласие между заинтересованите организатори за безконфликтно провеждане на планираните прояви в различно време и място. Ако съгласие не бъде постигнато, органите на общинската администрация осигуряват провеждането на обществената проява, за която е пристигнало първото уведомление, пише в текста на наредбата.

Документът предвижда и забрана за оскверняването на паметници, барелефи и паметни плочи чрез "непристойни действия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!