Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото: министър Вълчев с обръщение за първия учебен ден

Един от най-малките випуски тръгва на училище днес - първокласниците са по-малко от 61 хиляди

OFFNews 17 септември 2018 в 07:00 2748 0

Снимка в. "Струма"

Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото ни. Разговорът за образованието е разговор за бъдещето, пише министър Красимир Вълчев в обръщението си по повод днешния първи учебен ден.

Днес на училище тръгва един от най-малките випуски - първокласниците са между 60 и 61 хил. деца. Един от тях е и дъщерята на министър Вълчев, която ще учи в общинско училище в София.

Приблизително 89 хил. са учителите и останалите педагогически специалисти, които ще работят с учениците тази година. Тя започва с 13 училища по-малко те бяха закрити или преобразувани преди началото ѝ.

Ето пълния текст на обръщението на Красимир Вълчев, разпространен от пресцентъра на Министерството на образованието и науката:

Скъпи ученици,

Уважаеми учители,

Уважаеми родители,

Поздравявам Ви по повод първия учебен ден. Това е празник, който отбелязваме с радост и надежда. Надежда за бъдещето, което е свързано с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото ни, то ни обединява. Именно затова разговорът за образованието е разговор за бъдещето.

Уважаеми родители, ние с Вас имаме обща мисия - да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, добри и креативни хора. Само заедно можем да постигнем това. Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях уважение към учителя. Това е начинът да успеем в партньорство да изпълним своята мисия.

Уважаеми учители, обществото разчита на Вас да се справим с най-важните предизвикателства, пред които сме изправени. Няма друга професия, от която толкова много да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развитие на страната. Можем да имаме добро образование само с добри и мотивирани учители. Затова полагаме всички усилия да гарантираме политическия и бюджетен избор за повишаване на учителските заплати. Същевременно е важно да оправдаваме този избор с реални възходящи образователни резултати. Големите предизвикателства пред Вас, учителите, са да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им, да ги възпитате и дори да ги вдъхновите да станат утрешното поколение учители. На Вас разчитаме и Ви се доверяваме.

Скъпи ученици, това е преди всичко Вашият празник. Стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат. Той е гарант за Вашето развитие и успех. Вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското.

Мили първокласници, радвайте се на Вашия първи учебен ден! Пожелавам Ви нестихващо любопитство към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред Вас нови врати и ще Ви съпътства през целия житейски път. Бъдете здрави и ученолюбиви!

Честит празник на всички и на добър час!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !