Обрат: Свързваната с Ковачки ТЕЦ ''Брикел'' може да гори отпадъци без проверка дали това уврежда здравето на хората

Александра Маркарян 20 юли 2020 в 14:32 16898 4

Изгарянето на отпадъци в свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ "Брикел" може да продължи, без от централата да се изисква да провери влиянието от това върху здравето на хората и върху околната среда. Решение за това е взел Върховният административен съд на 15 юли. За него съобщи днес Greenpeace България.

"Делото срещу една от най-остарелите и замърсяващи централи на въглища в България, многократно споменавана сред основните източници на въздушно замърсяване в град Гълъбово и околността, получи неочакван обрат. Върховният административен съд отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали "Брикел" АД трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на отпадъци в централата.

Сега ТЕЦ "Брикел" може да получи разрешително за изгаряне на отпадъци без оценка на въздействието върху здравето и околната среда.

Решението на ВАС позволи на централата да заобиколи новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата отпадъци. Ако ВАС беше потвърдил решението на старозагорския съд, "Брикел" АД трябваше да започне процедурата по разрешаване на горенето на отпадъци от начало", пишат от Greenpeace България.

Решението на ВАС, с което може да се запознаете ТУК, е окончателно, не може да бъде обжалвано.

"Върховните съдии приемат без възражение позицията на централата, че горенето на отпадъци и нефтошисти е по-екологично от горенето на въглища. Не се оценява доказаната опасност от формирането на замърсители като диоксини и фурани, които са канцерогенни и дори в нищожни количества могат да предизвикат малформации, потискане на имунната система и редица други заболявания. Съдът не коментира и честите аварии на централата и лошото ѝ техническо състояние, които при изгаряне на отпадъци ще поставят в още по-голям риск здравето на населението в района. Наред с това, Върховният административен съд не се съобрази със задължителната практика на Съда на Европейския съюз, съгласно която не е от значение дали отпадъците се "обезвреждат" или "оползотворяват", тъй като и двете дейности могат да причинят съществено замърсяване на околната среда" - посочват оттам.

От Greenpeace България наричат решението "огромна стъпка назад в борбата за чист въздух в България". "В него прозира огромното неразбиране, че морално и технически остарели централи като "Брикел" нямат бъдеще."

Безпокойство за тях буди и фактът, че е променен докладчикът по делото. То не е решено от съдията, определен от системата за случайно разпределение на дела, а от съдия Александър Антонов Митрев, командирован от Административния съд в Пловдив със заповед на председателя на ВАС от 15.04.2020 г.

Решението гласи още, че ответникът - "Грийнпийс" и "За Земята" - трябва да платят 8 500 лева разноски. В тази си част решението може да бъде обжалвано.

Коментари

"Неприятно изненадани сме от решението, особено на фона на бурното обществено недоволство, с което миналата година беше посрещнато изгарянето на отпадъци“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

"Подобни решения слагат петно на българската правосъдна система. Свидетели сме на върховни съдии, които правораздават в противоречие с константна практика на Съда на Европейския съюз и дори отказват да я коментират. Свидетели сме на правораздаване, което се основава на недоказани твърдения на едната страна по делото. А това повдига много въпроси", коментира адв. Регина Стоилова, един от адвокатите по делото.

Страната ни има огромен потенциал за развитие на малки мощности за производство на слънчева енергия, а новата стратегия за развитие на ЕС е с много силен акцент върху енергийния преход - замяната на енергийните мощности, зависими от въглищата, с възобновяеми - напомнят природозащитниците. Посоката на развитие е повече от ясна — няма място за замърсяващите динозаври, казват те.

"Брикел": Няма да има отпадъци в горивния микс 

"Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, защото така искаха хората. Друг е въпросът, че беше добра екологична възможност, но това е вече минало, а ние гледаме напред. Нека не ни приписват намерения, каквито нямаме. Искаме да заложим на поетапното заместване на въглища с биомаса, което е възобновяем източник на енергия и 100% екологично. Ако и в това еколозите видят заплаха за природата, ще мога да изляза и да кажа пред всички, че борбата на някои зелени организации е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства", коментира днес Янилин Павлов - изпълнителен директора на "Брикел".

Той е категоричен, че отпадъци в горивния микс няма да има.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

4

sawall

20.07 2020 в 17:15

"Неочакван" обрат - ние нали имаме "върховенство" на закона, ето Гешев каза оня ден. Логично обратът е съвсем очакван.

3811

3

Toni2019

20.07 2020 в 15:34

Ядосахме господаря Ахмед и моментното лидерство по смъртност в света ще ни се стори цвете в сравнение с наказанието му към непослушните български роби блеещи безсилно в центъра.

12270

2

HristoSliven

20.07 2020 в 15:34

Сърцевината на далаверата и модела "КОЙ" е именно във ВАС!!! Решенията на този съд имат пряк финансов израз - те са това, което реално може да издигне един "бизнес", или да го съсипе. Не напразно, кадровия подбор там е бил винаги на пряко управление от модела "КОЙ" ( Дебелян и Сокола са само фасада!). Щом сега има "бонус" за Ковачки, това означава, че ДпС очаква, или вече са реализирали, "помощ от приятел" за изборите.

2800

1

zpe

20.07 2020 в 15:08

Продажните подлоги от ВАС не осъзнават ли, че имат дуло опряно в главата, и не от мафията, на която продължават да служат, а от народа!!!! Май яко ще оберат инерцията след тиквата и Гешев!