Обмислят две тарифи за тока. Топлиш се, плащаш по-евтино, грееш басейни или копаеш биткойни - друга цена

OFFNews 13 октомври 2022 в 22:19 26010 4

Цената за битовите потребители ще зависи от размера на потреблението им.

Снимка Facebook / Нова енергетика

Цената за битовите потребители ще зависи от размера на потреблението им, за да защити уязвимите групи.

Две тарифи за битовите потребители на електричество в зависимост от потреблението предлага служебното правителство в разработен механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. Идеята беше оповестена от вицепремиера по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика.

„По отношение на битовите потребители се опитваме да въведем две тарифи. Т.е. ако потребяваш до едно количество да плащаш една цена, и над определено потребление цената да бъде друга. Искам и това да обсъдим днес, за да можем да стигнем до някакво работещо решение, което да е фокусирано към по-уязвимите групи от населението и тези, които потребяват повече и си греят басейните или копаят биткойните да плащат по друга тарифа.“ – коментира пред участниците в заседанието Алексиев.

В сряда стартира процесът на обществено обсъждане за механизма по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г.

По думите на вицепремиера проектът на служебното правителство е съобразен с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар. „С това продължаваме доброто и близко сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, в резултат на което постигнахме значително намаление на цената на природния газ“, заяви вицепремиерът Алексиев.

Предложеният механизъм е временен, както и европейският регламент – предвижда се действието му да продължи до юли 2023 г. Христо Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители.

„Търсим изравняване на всички ползватели – и тези, които потребяват парно, електроенергия или газ, за да може гражданите и битовите потребители да се чувстват равнопоставени.“

Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон, посочи вицепремиерът. Подобна идея, заимствана от практиката в Западна Европа коментира по-рано този месец и енергийният министър Росен Христов. Алексиев допълни, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители, но в заявлението му присъстваше думичката „засега“ (вижте видеото).

Механизмът, предложен от правителството, ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани, в съответствие с Европейския регламент, свръх печалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си, увери Христо Алексиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

rockwilder

17.10 2022 в 13:43

С 300 киловата е невъзможно да се отоплява едно 4 членно семейство .Щом е 4 членно семейство ,се предполага ,че трябва да се отопляват 2 помещения от по 20 квадрата -хол и детска стая ,съответно ,ще са необходими 2 климатика . Посочените 300 киловата месечно ,ще са необходими за работата само на тези 2 климатика .Но имаме още готварска печка(50киловата ) ,пералня(50киловата ) ,бойлер(100киловата) ,осветление ,телевизор .Как аджаба с тези 300 киловата ще се изкарва месеца? Прага трябва да е поне 500-600 киловата месечно . Тези политици за шматки ни взеха !Правят си тънките сметки и изобщо не им пука как живее българина . Разгледах старите с фактури от миналата зима ,изразходваната от нас енергия варира между 450 и 600 киловата според месеца

-480

3

Октим

14.10 2022 в 13:20

... или крадеш като мангалите БЕЗ цена!!!

-240

2

редовно четящ

14.10 2022 в 11:45

Най-големите крадци на ток са тези с къщите прогимназии. Дали ще ги накарат да плащат за басейните си? Едва ли.