Облекчения за заведенията в София заради последствията от пандемията

OFFNews Последна промяна на 18 юни 2021 в 21:24 454 0

Снимка БАЗ

Столичният общински съвет прие четвърти пакет икономически мерки за последствията от COVID-19, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, съобщават в прессъобщение от Българската асоциация на заведенията. 

Облекченията ще важат от 1 юни до 1 октомври 2021 г. Сред тях са:

  1. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО, районни кметове и общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.
  2. Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана - при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%; при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.
  3. За занаятчии – фиксирана отстъпка от 50%.
  4. Фиксирана отстъпка от 20% по отношение на земеделските производители.
  5. Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси в случай че са преустановили дейността си.
  6. Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., се ползват с фиксирана отстъпка от 20%.
  7. 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови