Облекчен прием, но по-тежко следване и повече практика за студентите по архитектура иска Камарата на архитектите

OFFNews 23 юни 2021 в 13:56 2039 0

Арх. Борислав Борисов

Облекчен прием в архитектурните специалности, по-високи изисквания по време на следването и повече практика за студентите поиска Камарата на архитектите в България (КАБ). Оттам планират инициирането на законодателни промени, чрез които предложенията им евентуално да се въведат в практиката.

Крайната цел е повишаване на качеството на архитектурното образование, се казва в прессъобщение на КАБ.

"Идеята е при облекчени условия за прием по специалността да се повишат изискванията към студентите по време на самото обучение. По този начин в системата на висшето образование по архитектура ще остават само студентите, които показват необходимите качества за професионално развитие в сферата. (...) Подготвяните промени предвиждат повече възможности за професионална преддипломна практика, свързана с усвояването на професията. Една от идеите е КАБ да предоставя информационна платформа, която да подпомага студентите при избора им на стаж по специалността", се казва в съобщението.

Предстои създаването на работна група с представители на архитектурните факултети в България, която да формулира конкретните предложения за промени в Наредбата за държавните изисквания към магистрите по архитектура. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане в Министерството на образованието и науката, съобщи зам.-председателят на КАБ проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов по време на кръгла маса на тема „Качество в проектирането - аспекти и проблеми”, която се проведе на 17 юни.

Присъстващи архитекти и инженери са настояли академичната подготовка на студентите да се фокусира върху обществена функция и световните стандарти на професията. Според тях трябва да се засили практическото обучение.

"Участниците бяха категорични, че не трябва да се допуска даването на пълна проектантска правоспособност на лица, придобили магистратура по инженерна специалност при условие, че имат бакалавърска степен по друга специалност", допълват от КАБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови