Областната управа е готова с плана за безопасност на ПСА

OFFNews 17 август 2023 в 18:00 1690 1

паметник

Снимка БГНЕС

Паметникът на съветската армия вече е опасен.

Областната управа на София обяви, че Планът за безопасност и здраве за демонтажа на Паметника на съветската армия е изготвен и предаден за одобрение на компетентните органи на Столичната община.

Това е изискване по наредба за безопасни условия на труд в строителството. 

Областният управител Вяра Тодева уверява, че "въпросът за преместване на скулптурните фигури и барелефи се придвижва по възможно най-ускорения законов път".

Вчера кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков коментира, че паметникът се разпада - има отлепени плочи, както и залепена нова и твърде тежка плоча. При скулптурните фигури има изтъняване, компрометиране на материала и вече не се знае в кой момент могат да прегънат крак. И допълни, че ще се сложи ограда около паметника, а опасните елементи - демонтирани.

Решението ПСА да се премести в музей бе взето от Столичния общински съвет през март. Преди половин месец правителството на Николай Денков промени статута на паметника. От публична държавна собственост мемориалният комплекс в Княжеската градина става частна държавна. Управлението на този имот се предоставя на областния управител на София-град.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика