Обилният сняг затвори магистралите за тежки камиони

OFFNews 25 ноември 2023 в 21:14 4479 0

зима

Снимка БГНЕС

Зимата започна, пътищата се чистят.

Заради усложнената пътна обстановка от неспирния снеговалеж е ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в двете посоки​ по магистралите "Тракия" в участъка от Пловдив до София, "Хемус" от Ботевград до София и "Струма" от пътен възел "Бобошево" до пътен възел "Долна Диканя".

Властите призовават шофьорите да спазват указанията на служителите на Пътна полиция.

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин поради силен снеговалеж и снегонавявания. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в Северозападна България.

​Ограничен е тежкотоварният трафик в посока Благоевград на АМ "Струма" поради снеговалеж и почистване. Необходимо е водачите да изчакват на място. Движението се регулира от служители на Пътна полиция.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция, и да не предприемат резки маневри.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на столицата през зимата, съобщиха от Столичната община.

Към 18 часа на терен са били 171 снегопочистващи машини. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина Панчарево, Витоша, Банкя, кв. "Горна баня", както и на пътните платна на Южната дъга.

Пътищата в природен парк „Витоша" - „Драгалевци" - хижа Алеко и „Бояна" - местност Златни мостове са опесъчени. 

Следят се и нивата на язовирите, който се намират на територията на града.

10 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Дейностите се координират и контролират от Столичния инспекторат.

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, ще останат на терен, за да продължат работата си и през нощта.

От Столична община призовават водачите на автомобили да карат със скорост, съобразена с пътната обстановка, както и да спазват дистанция.

За утре червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост над 100 км/ч. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика