Обявиха и втори протест за днес: Правосъдие без каскет

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2020 в 10:23 2500 0

Днес половин час преди традиционните вечерни антиправителствени демонстрации - в 18.30 часа - от Инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест.

Той е под наслов "Правосъдие без каскет" с настояване за оставките на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет, както и за начало на истинска съдебна реформа.

"Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!" обявяват на страницата си във Фейсбук от Инициативата.

Ето и цялото съобщение за предстоящото събитие:

На 23-ти септември излиза докладът за България на ЕК по новия механизъм за върховенството на правото, който всъщност ще бъде и доклад по все още неотпадналия механизъм за сътрудничество и проверка (б. ред. - ЕК отложи обявяването им преди ден). В Европейския парламент предстои сериозна дискусия за състоянието на съдебната власт, липсата на реформи в прокуратурата и гражданските свободи. В Европа вече прогледнаха за тежките дефицити на право, свобода и справедливост в България, макар и доскоро да затваряха очите си за тези факти.

Сега е моментът да свършим нашата работа. За десет месеца като главен прокурор Иван Гешев показа пълната си непригодност за поста, който заема, погази грубо Конституцията, демонстрира репресивния си стил и се опита да измести съда при обявяването на присъдите, раздавайки медийно правосъдие и държейки хора в ареста с месеци без обвинителен акт. Висшият съдебен съвет пък се превърна в придатък на прокурорската воля и продължение на прокурорското сборище от резиденция "Бояна".

ДПС продължава да кадрува в съдебната система, а политиците в парламента отказват дори да обсъждат ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на инструмента, който не подлежи на никакъв контрол! Ситуацията е такава, че вече са застрашени устоите на държавността и олигархията е присвоила изцяло народния суверенитет, а това изисква твърда намеса на суверена, за да върне правата и свободата си!

След 70 дни непрекъснати протести и отказа на Борисов да подаде оставка, залъгвайки наивните с недоносения проект за нова Конституция, е време да подчертаем дебело нуждата от другата, дори по-важната оставка, тази на Каскета, яхнал правосъдието, и да поговорим за системния проблем в съдебната власт, който трябва да бъде решен.

"Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало" каза Моника Маковей на наш форум през 2015 г. Днес ние казваме - ВРЕМЕ Е да започнем от Гешев и зависимия състав на ВСС, който го "избра" и крепи, нанасяйки тежки щети на правосъдието! Започваме протести всяка сряда вечер пред Съдебната палата, като ще посетим и други областни градове, за да покажем, че няма да отстъпим от тази цел!

Каним всички граждански организации, обществено изявени личности и истински опозиционни партии да подкрепят този протест и да заявят ясно позицията си за радикална реформа в прокуратурата и премахване на политическата квота във ВСС.
Настана време разделно, в което или подкрепяш народа си, или заставаш на страната на олигархията и плутокрацията. Ние знаем на чия страна сме, сега ще провокираме всички да се определят! Трибуната ни е отворена за всички, които имат какво да кажат, но и които не оспорват цивилизационния избор на България като част от обединена Европа и като правова демократична държава.

ЗАЕДНО можем да спасим страната си и да я завещаем на децата и внуците си като чиста и свята република"!