Обявиха бедствено положение в пловдивско село заради манган във водата

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2021 в 12:30 962 0

Кметът на пловдивската община Родопи Павел Михайлов обяви бедствено положение заради манган в питейната вода в село Брестовица. Завишените стойности са в пъти над допустимите – при разрешено количество от 50 мг/л стойностите на мангана са над 1000 мг/л.

Решението за обявяване на извънредно положение е след заседание на Общинския кризисен щаб и ще бъде представено пред Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет.

"Бяхме търпеливи твърде дълго време. Докладът на специалистите, които са ангажирани да посочат реалните начини за решаване на проблема, трябваше да бъде представен още през декември. Забавянето е с близо три месеца. Проблемът с водата в село Брестовица е най-големият за цялата община "Родопи". Това е трагедия и ние сме изключително загрижени за здравето на хората. Затова не може повече да отлагаме и ще обявим бедствено положение", каза Михайлов.

Общината все още очаква становището на специалистите.

Михайлов припомни, че въз основа на доклада ще бъде възложена, в спешен порядък, обществена поръчка за изготвяне на технически проект за изграждане на довеждащ водопровод и подмяна на близо 27 километра водопреносна мрежа, като са осигурени 85 хиляди лева общински средства. Пари за подмяна на мрежата се очакват от държавата.