Обещах си, ако успея в живота, да се върна в училище и да кажа ''Благодаря!'': Денков откри учебната година в своята НПМГ

Здраве, благополучие и добротворчество пожела министърът на образованието в поздравителния си адрес за 15 септември

Александра Маркарян 15 септември 2023 в 10:52 5127 0

Акад. Николай Денков открива учебната година в гимназията, която е завършил - НПМГ.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Акад. Николай Денков открива учебната година в гимназията, която е завършил - НПМГ.

"15 септември и 24 май са двата дни, които отличават България в целия свят с това, че казват образованието, науката, културата - това е същността на България. Няма друга държава, която да ги празнува по този начин". С тези думи се обърна премиерът и бивш министър на образованието акад. Николай Денков към учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, където откри учебната година.

НПМГ е училището, което той е завършил през 1980 година и разказа пред тях защо сега, вече като премиер, се връща в него:

"Точно преди 45 г. през 1978 г. - в праисторически времена, както казвам на моите студенти, аз стоях ето там, където беше 10 "Г" клас и откривахме ето тази сграда. Ние бяхме първите ученици, които влязохме в нея седмица преди 15 септември, за да си изчистим класната стая, да си подредим чиновете и да знаем, че това е нашето училище. На 15 септември бяхме заедно с нашите приятели, съучениците, с нашите любими учители, с нашите преподаватели от Софийския университет, които влизаха заедно с нас в класните стаи и с които знаехме, че това, което ще научим, ще ни направи от най-добрите в професията не само в България, а в целия свят. И още тогава, през 1980 г., когато завършвах си казах - ако успея в живота, ще се върна обратно в това училище, в Софийския университет и ще кажа "Благодаря!" на училището, на университета, на преподавателите, които ни направиха хора", каза премиерът.

Денков насърчи учениците да вярват в същото - в себе си, в учителите си, защото "те ще ви направят успешни".

Премиерът се обърна към учителите с думите, че от тях зависи бъдещето на децата на България. "Вярваме във вас, очакваме много от вас, но и ще ви дадем всичко, от което имате нужда", увери Денков.

"Скъпи родители, вярвайте на това училище. То наистина е едно от най-добрите, уникално е в Европа. Вашите деца ще успеят, именно защото учат тук", каза още той.

С поздравителен адрес за първия учебен ден към ученици, учители и родители се обърна и министърът на образованието проф. Галин Цоков. "Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си - приятелствата с тях са безценни" - съветва в него министърът.

Той се обръща към учениците, учителите, директорите, родителите с думите:

Скъпи първокласници,

Уважаеми директори на образователни институции,

Уважаеми учители и педагогически специалисти,

Скъпи ученици,

Уважаеми родители,

Честит първи учебен ден!

Днес над 700 хиляди ученици ще пристъпят прага на българското училище. За всеки един от тях и за техните семейства днешният ден е празник. Така е и за всички, които са свързали живота си с мисията да преподават и да формират личности. Затова и първият учебен ден е празник и за цялото ни общество. Празник на знанието!

Бих искал да се обърна специално към тези малко над 57 хиляди първокласници, които днес за първи път ще се срещнат със своите учители. Скъпи деца, днес в родното училище започвате едно голямо приключение. Приключение, което ще е изпълнено с много предизвикателства, игри, откриване на нови неща и знания за света около вас. Бъдете любопитни, търсещи и преди всичко щастливи през учебните часове, които Ви предстоят. Нито за момент не забравяйте, че училището е място, където винаги ще получите подкрепа и разбиране. Уважавайте учителите си и общувайте със съучениците си - приятелствата с тях са безценни.

Скъпи учители и ръководители на образователни институции, в обучителния процес има трудни дни, има и моменти, в които човек си задава въпроса дали да продължава да дава всичко от себе си. Днес, когато цялото ни общество гледа към Вас, повече от всякога трябва да сте горди с професията си.

Обичайте я, защото тя е призвание! С гордост бъдете УЧИТЕЛИ на децата ни. Хилядите цветя, които ще получите в първия учебен ден, са жест на благодарност и признание за труда Ви от цялото общество.

Специални поздравления днес отправям и към колективите на всички яслени групи и детски градини. Вие поставяте основата, без която успехите и на училищното, и на висшето образование биха били немислими!

Не на последно място поздравявам с първия учебен ден и 398-те български неделни училища зад граница. Скъпи представители на българските общности и учители, продължавайте да обучавате със същото себеотрицание и давайте всичко от себе си, за да възпитате любовта към езика, културата и родината ни в тези близо 30 хил. деца, които живеят далеч от България, но чрез Вас тя ще остане в сърцата им.

Пожелавам на всички Вас – учители, директори и ученици, здраве, благополучие и добротворство!

На добър час!

Видео с приветствието на министър Цоков можете да видите тук:

Проф. Галин Цоков откри новата учебна година в едно от най-старите софийски училища – ОУ „Хан Крум“. През тази година то отбелязва своята 90-та годишнина.

"Успех на всички учители и родители в най-важната ни мисия - да направим децата знаещи, можещи, щастливи и добри хора!

Здрава и спорна нова учебна година!

На добър час!" - пожела и председателят на парламентарната комисия по образованието и бивш министър на образованието Красимир Вълчев.

Над 702 хил. момчета и момичета от 1. до 12. клас тръгват на училище днес. 57 хил. от тях са първокласниците. Новата учебна година започва и извън границите на България. Близо 30 000 български деца учат в 43 други държави в 398 неделни и две държавни български училища. 

Общо около 90 000 педагози ще преподават у нас тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите са в детските градини. Не достигат учители по математика и природни науки в по-малките населени места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки