НЦЗПБ: Скоростта на разпространение на Covid-19 у нас намалява стабилно

OFFNews Последна промяна на 03 април 2020 в 06:29 6539 0

Скоростта на разпространение на Covid-19 в България намалява стабилно. На 14 март времето на удвояване на случаите с установен коронавирус в страната е 1,5 дни, а към 1 април то е 9,2 дни. 

Това показва проучване на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), публикувано в уебсайта на центъра, което е създадено по метод за изчисление на времето на удвояване на случаите с установен Covid-19. 

Ако скоростта на разпространение се забави допълнително, случаите ще се удвоят по-бавно, подчертават авторите на проучването. Те уточняват, че целта на модела е да даде относителна представа за процесите, като от нито един модел не може да се очаква изцяло да опише или предвиди развитието на една епидемия. 

Редица европейски държави вече успяват постепенно да увеличат времето на удвояване. Хонг Конг и Китай започват с време на удвояване около 2, но успешно удължават това време до над 15 дни след налагане на мерките там. Мерките във всяка държава включват различни комбинации от социално дистанциране, ограничения в пътуването от/до държавите и активно проследяване и поставяне на контактни лица под карантина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X