НСТС подкрепи увеличаването на командировъчните в България и чужбина

OFFNews 21 март 2023 в 14:02 2391 0

Лазар Лазаров, Васка Шушнева - секретар на НСТС, Тристранка

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Лазар Лазаров, Васка Шушнева - секретар на НСТС, Тристранка

"Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличаването на размера на командировъчните в България и чужбина", съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на НСТС.

Измененията са подкрепени от национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

"Промените предвиждат увеличаване на минималния размер на дневните пари при командировка в България от 20 на 40 лв. Този размер не е променян от 2008 г., а двойното увеличение изпреварва натрупаната в този период 60% инфлация", обясни министър Лазар Лазаров.

"Промените отчитат спецификите в икономическото и социалното развитие на страната, а от друга страна са в съответствие с финансовите възможности на предприятията", добави той.

Предвижда се и възможност дневните пари да бъдат в размер до 200 на сто от нормативно определения минимум или 80 лв. по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

С промените в наредбата се намалява и административната тежест за предприятията. Те ще могат да издават заповедта за командироване електронно. Премахва се и задължителното изискване за нейното подпечатване, което създава съществени затруднения и ненужно административно натоварване.

Командироващите ще могат да преценяват дали е необходимо удостоверяване на присъствието на работниците и служителите на обекта, на който са командировани. Новите разпоредби създават и условия за по-адекватно отчитане и на пътните разходи при ползване на личен автомобил от командирования.

"С измененията в Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина се повишават размерите на дневните пари, които се предоставят на командированите работници и служители, като се отчитат спецификите на отделните държави", обясни вицепремиерът Лазар Лазаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови