НС гледа промяна при корекция на сгрешени винетки да се връща платената глоба

OFFNews 14 юни 2022 в 11:03 1089 0

винетки

Парламентарната регионална комисия ще разгледа на днешното си заседание предложението на омбудсмана Диана Ковачева за промени в Закона за пътищата, с което при сгрешени до три символа, каквато е една от най-честите грешки при покупка на е-винетка, да се изписване буквата О вместо цифра 0. 

"При номер например СВ1000АК грешката СВОООАК е в три символа и се дължи на неволно действие, очевидно няма умисъл", обяснява Ковачева.

Тя предлага корекция и при неизписването на символ от регистрационния номер на автомобил, което също се дължи на неволно действие.

Повод за изготвяне на това предложение са многобройните жалби на граждани, които поради грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки многократно са регистрирани като нарушители на ЗДвП. Водачите на такива моторни превозни средства разбират за това случайно и с голямо закъснение, след наложени голям брой такси, едва когато са спирани от екипи на БГТОЛ.

"На практика те са санкционирани многократно за грешката, която неволно са допуснали при изписване на регистрационния номер на МПС, без дори да подозират че са нарушители", мотивира предложението си омбудсманът.

Най-драстичният случай, огласен от Ковачева още през февруари, беше за регистрирани 50 нарушения в рамките на три месеца на шофьор, за които той разбира на пътя от екип на БГТОЛ, като сумата за плащане е набъбнала до 3500 лв.

"Тук бих искала да подчертая, че санкциите биха могли да надвишат дори и цената на лек автомобил. Още повече, ако водачът откаже да плати компенсаторните такси, които го освобождават от административно-наказателна отговорност, предвидената глоба за движение без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лв. Логично възниква въпросът - съответства ли санкцията на извършеното нарушение. Очевидно отговорът е не", категорична е Диана Ковачева.

По думите й тази практика е недопустима, защото случаите на сгрешени винетки се приравнят със случаите изобщо на липса на платена пътна такса, регистрират се нарушения и се налагат многократно компенсаторни такси, без съответните водачи да се уведомяват своевременно за това.

Омбудсманът допълва още, че спорните текстове в закона нарушават правата и интересите на гражданите и с предложените изменения ще се отстранят причините и условията за това. Според нея е наложително въпросната законодателна промяна да засегне и заварените случаи. Ковачева предлага още уведомяването да става по електронна поща, тъй като при закупуване на е-винетка електронната поща е задължителен реквизит при попълване на данните. Настоява и да се обмисли възможността за уведомяване и чрез SMS, тъй като Агенция "Пътна инфраструктура" е администратор на лични данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови