НПО с човешко лице: Вдъхновяващите истории на успяващите хора

OFFNews 26 ноември 2020 в 15:50 1708 0

Малка бодлива топка, бебешки чорапки, дървено влакче, цветно камъче, пъстро глинено гърне... Това не е част от детско съкровище с играчки. Това е съкровищницата на изключително борбените хора от неправителствените организации в България. Тези, които променят средата, подкрепят най-уязвимите, създават смисъл и дават шанс за достоен живот и бъдеще. Тези, чиято работа често остава неразбрана.

“Предмети на дейност” е кампания на Българския център по нестопанско право (БЦНП), която цели да покаже хората в неправителствения сектор в България. Да разкаже за трудния им път, предизвикателствата, вдъхновенията и постиженията им. 

“Първите хора, които потърсиха помощ от мен за учредяване на неправителствена организация преди 20 години ми подариха тази бодлива топчица. Тя вече е малко ошмулена, но винаги ми е на бюрото, да помня от къде съм почнала. И освен това си се представям като тази бодлива топка!”

Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право

Поканихме няколко двигатели на организации да се включат със своите лица и истории на промяна и с предметите, свързани с тези победи. Търсихме лични предмети с история – не доклади, не сертификати и пр. Знаем, че хората се свързват най-силно с истории, а предметите, особено личните, са силен и въздействащ визуален материал, който увеличава многократно ефекта на историята, и дава по-човешки облик на каузите, за които искаме да разкажем, споделят мотивите си за кампанията от БЦНП.

“Моят предмет са череши. Той е дълбоко свързан с едно вълнуващо мое преживяване по време на урок с дете от Фондация „Рийчаут“. По време на четене на кратък текст се появи думата „черешово дърво“. От разговора ни се разбра, че детето не знае как изглеждат черешите наистина, не е опитвало вкуса им. Как бих могла да искам да ми разкаже за тях?! В следващия урок се появих с череши – разглеждахме ги, опитвахме ги, назовавахме вкуса им след всяка хапка, говорихме за растежа на черешите… Понякога шепа череши може да бъде най-добрият учебник."

Росица Савова, логопед във фондация “Рийчаут”

За успехите и неуспехите, свързани като вагони, може да прочетете във Фейсбук страницата на БЦНП, където страхотните хора, включили се в кампанията, разказват още много вдъхновяващи истории.

“Моят предмет е камъче, нарисувано като риба, което малко дете от кв. Факултета в София ми подари по време на наше събитие за ранно детско развитие. Камъчето има сантиментална стойност за мен, защото ми напомня за моята студентска мечта да се посветя на ранното детско развитие като нещо най-важно не само за децата, но и за успешното бъдеще на цялото общество.”

Елена Кабакчиева, председател на фондация “Здраве и социално развитие”

“Предмети на дейност” се случва благодарение на CIVICUS: World Alliance for Citizen Participation.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!