НПО получава държавни пари за вдигане духа на запасняците

Юлиан Христов 13 май 2014 в 19:26 3659 1

Министерството на отбраната ще финансира с държавни пари прояви на неправителствена организация за поддържане на междусъюзнически дух сред офицерите от запаса. Това става ясно от предложенията за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България (ЗОВСРБ), който е публикуван на сайта на Военното министерство.

Парите ще бъдат отпуснати на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) във връзка с председателството на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва (СИОР) на страните членки на НАТО. Съюзът е юридическо лице с нестопанска цел, но ще получи пари за командировки и плащане на такси за организиране на мероприятия в рамките на проявите в следващите две години.

В периода 2014-2016 година СОСЗР ще председателства международната инициатива СИОР и с това финансовите разходи на съюза ще нараснат значително. В мотивите към промените на закона е записано, че именно това налага нуждата държавата да отпусне средства за „оказване на подкрепа и помощ на съюза за финансово осигуряване на дейността във връзка с осъществяване председателството на СИОР“.

В мотивите към промените е записано още, че целите на СИОР са да поддържа междусъюзнически дух сред офицерите от запаса и да предоставя информация по актуални въпроси на НАТО, неговата дейност и развитие. От особено значение е и подпомагане и насърчаване на оперативната съвместимост между резервните сили на страните членки.

СИОР обединява 1.3 милиона резервисти от 36 държави членки или не на НАТО. Конфедерацията е създадена през 1948 г. от асоциациите на офицерите от резерва на Белгия, Франция и Нидерландия. 

Предложените законодателни промени касаят преходните и заключителни разпоредби. Към момента не е ясно, какво ще се случи, след като изтече двугодишният срок, в който България ще председателства СИОР. Според запознати с така направените предложения, ако изобщо държавата трябва да финансира подобни прояви, то това не трябва да бъде разписано в закона.

На така направените предложения се очаква реакция на синдикатите в отбраната. Несъгласието им с подобно предложение за промени идва на фона на задълженията на ВМА, които са близо 90 млн. лв. 

От Министерството на отбраната се ангажираха с отговор за това какво е мотивирало промените, кой е дал предложението за тях и дали е практика ведомството да поема разноските на СОСЗР. Към момента единствената национално представена военнопатриотична организация е Съюзът на военноинвалидите и военнопострадалите, като представителството им се определя с акт на Министерски съвет по предложение на Министерството на отбраната. В закона за отбраната са регламентирани случаите и редът, при които държавата отпуска обезщетение на пострадалите или загинали по време на носене на военна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови