Ново направление в програма Култура на СО

OFFNews 08 октомври 2021 в 15:39 1619 0

Снимка Архив

„Танц, танцов театър и пърформанс” е новото направление на Столична програма “Култура” през 2022 г.

Съдържателният обхват, параметрите за кандидатстване, изпълнение и отчитане на Столична програма "Култура" за 2022 г. трябва да бъдат одобрени от Столичния общински съвет. Предложението е на председателя на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева, членовете на комисията Веселин Калановски и Иван Виделов и на зам.-кмета Мирослав Боршош. 

Досега танцът беше в едно направление с музиката, а танцовият театър бе част от направление „Театър“. Отделянето на този вид изкуство се прави след предложение на членовете на Творческия съвет, експертите, които оценяват проектите, множество хореографи, режисьори и танцови артисти.

Бюджетът на новото направление ще бъде в размер на 80 000 лв, като част от тях са средства, които преди бяха предназначени за подкрепа на проекти в сферата на танца и танцовия театър и бяха част от бюджета на направление „Театър“, както и средства от старото направление "Музика и танц".

Нов акцент се прибавя в направление „Литература“ и той е популяризиране на четенето. Приоритет ще имат проекти, които са свързани с инициативи за насърчаване на четенето, за разпространение на съдържание в дигитална среда или насърчават млади автори. През 2022 г. всички проекти, които се финансират, ще трябва да имат дейности, насочени към привличане и ангажиране на публики.

Нов ще бъде и ракурсът към проектите в сферата на културно-историческото наследство и неговата социализация. Идеята е да се обединят усилията по разкриване и опознаване на историческите находки на територията на Столична община успоредно с тяхната социализация, както и да се насърчат всички дейности, свързани с популяризирането на културата, традициите и обичаите, така че да се достигне до повече хора и младите аудитории.

И през следващата година продължават антикризисните мерки в подкрепа на артистите и организаторите на събития, които бяха въведени в Столична програма „Култура“ в отговор на глобалната пандемия от КОВИД 19. Запазват се нивото на собствен принос на проектите, което бе намалено от 20% на 5%, както и административните разходи по проекта в размер до 30% от бюджета. Програмата ще допуска и финансиране за купуване на техника, софтуер и техническо оборудване. Сред изискванията за проектите е да имат разработен план за адаптация в условия на затруднена физическа реализация. Разработени са и допълнителни условия за допустимост на разходите при извънредна COVID-19 ситуация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови