Новите юпита от Милениум клуба събраха Станишев и Томислав Дончев

Мартин Георгиев 14 януари 2019 в 15:16 6677 1

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и вицепремирът Томислав Дончев обсъдиха бъдещето на Европейския съюз и предстоящите евроизбори на дискусия, организирана от Милениум клуб.

Форумът, който премина под надслов "Три перспективи за бъдещето на обединена Европа", беше открит от Томислав Дончев. В своето обръщение към гостите на събитието - повечето млади хора и членове на Милениум клуб, вицепремиерът разви тезата, че пред Европейския съюз стоят три сценария - интеграция, тотална дезинтеграция и частична дезинтеграция, каквато е идеята за Европа на две скорости.

Дончев беше категоричен, че не може да има икономически или политически аргумент защо ЕС не трябва да съществува.  "Какъв е проблемът тогава", попита риторично той. Според него в днешно време е трудно да бъде обяснено на обществото как работи националната държава. "Като говорим за Европейския съюз, е още по-трудно. Имаме уникален хранителен режим за популисти", добави Дончев.

По негови думи склонността да се затваряш в националните граници е нещо обяснимо, тъй като глобалният свят не е уютен. "Няма нито един сериозен проблем, който може да бъде решен в рамките на националните граници. Бихме ли могли да решим проблемите с климата, с мигрантския натиск? Това де факто са паневропейски проблеми", заяви вицепремиерът.

Той посочи, че в Европа има дефицит на голяма цел, която да увлича всички и да катализира мислене в една и съща посока. Дончев даде пример с това, че ЕС няма нито един приоритет за изследване на космическото пространство. "Явно сме закъснели да се включим в мисията за Марс", добави той.

Председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев изрази мнение, че предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще определят дали Европа ще продължи съществуването си в този вид. "Толкова много лъжи и глупости се изговарят за Европа, че те не се вместват в здравия разум. Мотивите са ясни. Никога не се лъже толкова, колкото преди избори", заяви той.

Станишев се съгласи с Томислав Дончев, че пред ЕС има три перспективи, но те се различават от изброените. Първата, по думите му, е Европа на статуквото. Той посочи, че Европейският парламент, Европейската комисия и Европейският съвет се контролират от ЕНП, което води до неравенство. "То вече е нетърпимо. Виждаме и жълтите жилетки. Именно неравенството създава този разлом, който не позволява да се движиш напред", категоричен е лидерът на ПЕС.

Според него другият "крайно опасен" за България сценарий е Европа на няколко скорости. Вина за засилването на тази идея носят и централно- и източноевропейските държави, смята Станишев. Той даде пример с Полша, която получава големи средства от бюджета на ЕС, но отказва да приема мигранти, което дразни останалите европейски лидери.

Третият път, който стои пред ЕС, е Европа на нациите. "При тези глобални проблеми е пълна илюзия да кажеш на хората, че ще ги защитим, като ги върнем в доброто старо време. Това е един регресивен проект обърнат към миналото", категоричен е Сергей Станишев. По негови думи тази реторика е опасна, защото "заблудата може да хване почва и да привлече страховете на хората". "За средна страна в европейски мащаб, каквото сме ние, най-добрата защита е в такава общност. Защото оставаме сами срещу глобалните проблеми и големите играчи", добави той.

Лидерът на ПЕС заяви още, че в ЕС трябва да има повече солидарност и традиционни ценности. "Силата на европейската идея е, че тя създаваше по-добро бъдеще. Огромна част от младите хора се чувстват несигурни. Това е реалността. Европа трябва да бъде спасена от заплахата на статуквото, което казва, че всичко е наред, и от войнстващия краен национализъм", заяви той.

Сергей Станишев завърши изказването си с призив: "Вие сте поколение, което е глобално, но не губете своите корени. Погрижете се България да върви напред, а не да тъпче в застой. Имаме нужда от много реформи в нашата страна, трябва да има кураж, за да бъдат направени".

Последен взе думата председателят на на обединението на млади българи в чужбина Милениум клуб - Румен Чолаков. "Призрак броди из Европа. Призракът на евроскептицизма", заяви той в началото на изказването си.

Чолаков посочи, че национализмът е създаден за обединение, а не това, което се превърна през ХХ век. Според него се нуждаем от нова сила зад стара идея - супер национализъм и наднационално обединение, което да доведе до Съединени европейски щати.

Председателят на Милениум клуб е на мнение, че лидерството на ЕС не е съвременно. "Комисията Юнкер не успя да спре напускането на Великобритания, а допусна безконтролната миграция, която даде силно гориво на евроскептицизма. Нямаме ясна идея какво искаме да постигнем и каква е крайната цел на европейския проект. Спрели сме на средата на пътя и не вървим. От една страна имаме общи граници, валута, политика, съдилища, от друга страна имаме недоверие. Оказваме се безпомощни срещу тези, които отказват да зачитат принципите на ЕС", категоричен е Румен Чолаков.

Милениум клуб е създаден през 2016 като обединение на млади българи в чужбина, които имат визия за активно участие в обществения живот у нас. Той има около 150 пълноправни членове, като изискването за тях е да са родени не по-рано от 1981 г. Сега за пръв път обединението дава заявка за активна политическа дейност за предстоящите през май европейски избори.

Пред OFFNews председателят на Милениум клуб Румен Чолаков обясни, че има няколко начина движението да участва в евровота. Първият е установените политически партии да включат хора от клуба в своите листи и въобще хора от това поколение. Вторият начин е, ако бъде създаден нов политически проект, за което се говори активно. Чолаков беше категоричен, че все още няма конкретни ангажименти с партии и политици за европейските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови