Новият председател на ЦИК: Референдум с евровота няма да е проблем за нас

OFFNews 22 март 2014 в 12:52 2113 0

"Ако се приеме европейските избори да се направят заедно с референдума, това не би затруднило ЦИК", това заяви в ефира на "Дарик" новият председател на комисията Ивилина Алексиева.

В момента ГРАО проверява подписката на над 500 000 души. До 10 юни парламентът трябва да се произнесе по предложението на президента Росен Плевнелиев за свикване на национално допитване по три въпроса - мажоритарен избор на част от депутатите, електронно и задължително гласуване.

„ЦИК ще плаща на медиите, ЦИК няма да плаща на политическите субекти, това няма да се случи”, коментира по отношение на самата кампания Ивилина Алексиева.
Ще бъде осигурен сериозен контрол при напечатването на бюлетините и изборните книжа, контрол ще се упражнява и от ЦИК, и от съответните наблюдатели.

„Ще ми се да трансформираме кампанията, тя да бъде по-гъвкава”, каза Ивилина Алексиева. Според нея трябва да има една изключителна широка кампания за новите възможности за гласуване. Алексиева посочи като новости, че на тези избори бюлетината е различна и има преференции.

„Трябва в изключително кратки срокове да направим честни европейски избори”, заяви шефката на ЦИК. Алсексиева посочи, че 42 дни преди вота трябва да бъде назначен съставът на районните избирателни комисии, а съвсем скоро трябва да се вземат решения за вида на изборните книжа и на образците на заявления за гласуване на друго място, в чужбина и за хора с увреждания.

Друг важен въпрос е взимане на решение за машинното гласуване, което е експериментално, каза още председателят на ЦИК. „Моето лично мнение е, че е добре машинното гласуване да се прави в София или близко до София”, каза Алексиева и допълни, че като експериментално гласуване резултатите от него няма да важат за предстоящите избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!