Новият директор: Няма да има намеса в преценката на журналистите в БНР

OFFNews 27 октомври 2021 в 16:15 1441 0

Снимка Фейсбук

Eдна от основните задачи на ръководствата e да поемат в себе си напрежението и да не позволят то да достигне до хората, които създават програмата. Да знаят журналистите, че няма да има намеса в тяхната преценка.

Това заяви новоизбраният от СЕМ генерален директор на БНР Милен Митев в интервю пред националното радио.

Той беше категоричен, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически, да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия:

„Трябва да положим максимални усилия, за да им осигурим този комфорт. Журналистите да знаят, че няма да има намеса в тяхната преценка - както от ръководството на БНР, така и от някакви външни икономически или политически интереси."

Милен Митев смята да създаде ясна стратегия за следващите три години още в първите месеци на работа като генерален директор:

"Най-важно ще е да направим внимателен анализ на това къде се намираме в момента по отношение на ключовите дейности на радиото - както на програмите, така и на новите дигитални продукти, за да можем да направим ясен план как се движим напред и как развиваме своите медийни услуги, за да бъде БНР все така значимо за обществото."

Основна цел пред БНР според Митев за следващите три години е да пренесе основните си предимства не само в ефирните си програми, а и във всички нелинейни медийни услуги, които предстои да се развиват:

„Марката БНР да се наложи като синоним на проверена информация, на плурализъм на мнения, на свобода на словото не само в ефира, а навсякъде, където БНР присъства."

Митев заяви, че продължителността на мандата, която е три години, не е достатъчна и пречи на по-дългосрочни планове:

"За самата организация бе било по-полезно, ако мандатът се удължи. Това е тема за бъдещи дискусии и аз, към настоящия момент, съм длъжен да разсъждавам в рамките, които ни поставя законът."

Новият генерален директор на БНР очаква, че неговият мандат ще бъде ключов за развитието на радиото в бъдеще.

"БНР трябва да разшири погледа върху себе си. Радиото трябва да стане медията, към която се обръщaт и младите хора, които очакват друга опаковка на съдържанието", каза Милен Митев.

Той смята, че финансирането на националното радио е най-важният въпрос:

"То не е самоцел, а следствие от нашата обществена мисия. Обществото, чрез законодателния орган, трябва да дефинира какво иска от БНР. Финансирането трябва да се определя от мисията на обществената медия."

По думите му COVID-19 пандемията ни дава и много възможности, защото в ситуация на криза хората се обръщат към обществените медии като източник на достоверна и проверена информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови